2014. január 17., péntek

Górcső - Slimmm Vollkorn toastkenyér (Ceres)

kép: saját fotó
Nem nagyon vagyunk családilag nagy toastkenyér fogyasztók, de azért néha van a kenyértartóban, elsősorban melegszendvics készítés céljából (nem kell megijedni, jellemzően mi is inkább a hagyományos melegszendvicset fogyasztjuk, de az ilyen duplafedeles nem-tudom-minek-hívják típusú szendvicssütőben szoktunk ilyet is).
A minap nézegettem a szupermarket kínálatot, és gondoltam kipróbálom a Ceres Slimmm(!) Vollkorn toast kenyerét.
A Slimmm elnevezés egyértelműen arra utal, hogy valamiféle fogyókúrás termékként pozicionálták a kenyeret. Lássuk is az értékeket, összevetve a gyártó Graham- és fehér toast kenyereinek adataival:

termék
energia (kcal)
fehérje (g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
élelmi rost
(g)
Slimmm Vollkorn*
251
18
5,2
27
12
Graham**
245
8,8
2,6
46,7
4,4
Fehér**
254
9,3
1,8
50,3
1,7
            * - adatok a termékcímkéről (ezt a terméket a honlap kínálatában nem találtam meg)
            ** - adatok a www.ceressuto.hu oldalról

Láthatjuk, hogy a termékek energiatartalmában lényeges különbség nincsen, azaz energiabevitel szempontjából a Slimmm kenyeret is ugyanolyan megítélés alá szükséges helyezni, mint a két társát. A vizsgált termék lényegi megkülönböztető jegye a szénhidrát tartalma, amely kicsit több, mint fele a másik két termékének. A csökkentett szénhidrát tartalommal együtt jár a (2x) magasabb fehérje- és zsírtartalom, kiemelendő az élettanilag kedvező magas élelmi rost tartalom.

Összetevői (termékcímkéről): ivóvíz, LoCarb Choice lisztkeverék (búzaglutén, tisztított cellulózrost, szójafehérje kivonat, pálmaolaj, búzaliszt, emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav-észterei), szójaliszt, lisztkezelő szerek (kalcium-szulfát, aszkorbinsav, L-Cisztein), tartósítószer (kalcium-propionát), búzaliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt (10%), Graham búzaliszt (10%), élesztő, csökkentett zsírtartalmú margarin ((növényi zsírok és olajok (szója, napraforgó, repcemag, kukorica, pálma, pálmamag, kókusz változó arányban), ivóvíz, emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), színezék (karotinok), aroma)), étkezési só, kukoricapehelyliszt, csökkentett nátrium tartalmú jódozott tengeri só (jódozott tengeri só, kálium-klorid), rozsliszt, sűrítőanyag (guargumi), savanyúságot szabályozó anyagok (tejsav, ecetsav), emulgeálószerek (natrium-sztearoil-2-laktát, zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav-észterei), tartósítószerek (szorbinsav, natrium-propionát), lisztkezelő szer (aszkorbinsav).

Huhh. Ki hitte volna, hogy ennyi minden kell egy kenyérhez. :) 

Objektív vélemény: Testsúlycsökkentő étrendben az energiatartalma miatt nem szükséges megkülönböztetni a többi terméktől. Ami miatt hasznosabb lehet, az a magasabb élelmi rost tartalma, ami kedvezően hat a bélműködésre  és lassítja a tápanyagok felszívódását, így lassabban emelkedik a vércukorszint is. A jelentősen alacsonyabb szénhidrát tartalomért magasabb fehérje- és zsírtartalommal fizetünk, amely jellemzők közül az előbbi kedvezőnek ítélhető, az utóbbi kevésbé, hiszen a zsírtartalom növelésével az élettanilag kedvezőtlen hatású telített zsírsavtartalom is nő.

Szubjektív vélemény: Az íze első harapásra nagyon emlékeztetett arra a kenyérfajtára, amit sok-sok évvel ezelőtt a londoni házibácsim vásárolt rendszeresen. Ez jólesett. Kipróbáltam pirítás nélkül is, reggeli szendvicsnek - hát, gyak. minden egyes falatnál rá kellett néznem a szendvicsre, hogy nem a szalvétába haraptam-e bele. Ez az érzés gondolom a tisztított cellulózrost tartalomnak volt köszönhető. Pirítva ez a tulajdonság már kevésbé volt tetten érhető. 

A fentiekre tekintettel e termék esetében is azt gondolom, hogy akár a testsúlycsökkentő étrend-beli alkalmazása nem létszükséglet.



2 megjegyzés:

  1. ÉS EZT ADJÁK A SPARBAN (írdd, és mond) 1 6 6 3,33Ft-ért!!!!
    INGYEN SEM KELLENE!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Illetve 499 ft-ért.Akkor ne vegyétek meg! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...