2014. január 30., csütörtök

Csicseriborsó fasírt

Aka falafel. Lila Fügénél találtam a receptet, szerintem már vagy 1,5-2 éve tervezem, hogy megosztom itt. :) Ami késik, ugye.

Mit tud a recept? Finom. Gyorsan elkészíthető (ha nem számítjuk bele persze az egy éjszakás áztatást). A kész golyók kitűnően fagyaszthatók és bármikor előkaphatók, 5 perc alatt megsüthetők - főzőlapon bő zsiradékban vagy sütőben kevesebb zsiradékban. Ez utóbbi energia- és zsírtartalom szempontjából kedvezőbb, ha valakinek ez az étrendi célja, az előbbi azonban, szubjektív megítélésem szerint kevésbé száraz és ropogósabb. Mindezek mellett azért a bő zsírban sült változat is igényel egy friss salátát vagy fűszeres szószt maga mellé - joghurtosat, tejfölöset, paradicsomosat, ízlés szerint.
A csicseriborsó magas növényi fehérje tartalmú hüvelyes, itthon szárított formában vagy konzervként kapható. 100 g csicseriborsó 364 kcal, tartalmaz 19 g növényi fehérjét, 6 g zsírt és 61 g szénhidrátot (USDA). Magas folsav (554 mikrog) és élelmirost (17 g) tartalmú, zsírtartalmának 70%-a telítetlen zsírsav. A többi, ismertebb száraz hüvelyes mellett kiválóan alkalmas főzelékek készítésére, de curry-k, dahl-ok, saláták, levesek alapanyaga is lehet. Jól bírja az egzotikusabb fűszerezést.

Hozzávalók a falafelhez (recept innen.):
350 g száraz csicseriborsó
1-2 gerezd fokhagyma
fél fej apróra vágott, kisebb vörös- vagy lilahagyma
1 tk koriandermag
1 ek római kömény mag
5 ek finomra aprított petrezselyem vagy koriander
1 tk só
őrölt feketebors
1/2 tk szódabikarbóna
1 ek frissen facsart citromlé (mehet bele a citr. héj is szerintem)

A megmosott, átválogatott csicseriborsót 24 h-ra langyos vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, az áztatóvizet félretesszük. A koriander- és az édesköménymagot mozsárban összetörjük (használhatunk természetesen őrölt verziókat is). Mindent beleteszünk a turmixgépbe - bár az enyém nem birkózott meg a feladattal :), úgyhogy én botmixert használtam. A keverés közben adhatunk hozzá az áztatóléből, de csak nagyon kicsi adagokban, nehogy túl híg legyen a massza. Jól formázható, ujjaink között ki nem folyó masszát kell kapjunk, ami lehet homogénebb, lehet darabosabb. A masszából diónyi golyókat formázunk - nekem ebből az adagból 52 db lett (1 fogyasztási adag mondjuk 8-10 db gombóc szerintem). Így frissen le is lehet őket fagyasztani vagy azonnal felhasználni. 

Tápanyagtartalom (EGY DARAB gombóc - sütőzsiradék NÉLKÜL):
energia: 25 kcal
fehérje: 1,3 g
zsír: 0,4 g
szénhidrát: 4,2 g 

Bő zsírban (főzőlapon) sütés esetén 1-1 gombóc ~2 g (!!) étolajat vett fel, energia- és zsírtartalmuk ennek megfelelően változik:
Tápanyagtartalom (EGY DARAB gombóc - SÜTŐZSIRADÉKKAL):
energia: 44 kcal
fehérje: 1,3 g
zsír: 2,4 g
szénhidrát: 4,2 g 

Amikor sütőlemezen készítettem, akkor olajpermetezővel kicsit megpermeteztem a sütőpapírt, majd a ráhelyezett gombócokat is (a képen ez a változat látható). Így a gombócok által felszívott zsiradék gyakorlatilag elhanyagolható mennyiségű.

A teljes mennyiség értékei, ha valakinek nem pont 52 gombóca sikerül :):
Tápanyagtartalom (TELJES adag - sütőzsiradék NÉLKÜL):
energia: 1290 kcal
fehérje: 68 g
zsír: 21 g
szénhidrát: 216 g 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...