2012. június 28., csütörtök

Susan Loomis kiflije

Amikor tavaly kitaláltam ezt az egész Tanoda dolgot, barátnőm azonnal kezembe nyomta Susan Loomis Ház a Tatin utcában c. könyvét. 
Susan Loomis egy francia kisvárosba szakadt amerikai gasztro-újságíró, akinek úgy alakul az élete, hogy főzőiskolát nyit saját házukban. A könyv hangulatos volt, érdekes és inspiráló. Elolvasása után rákerestem Susan Loomisra a neten, persze rengeteg info van, mindenesetre ez a fantasztikus kifli recept is szembejött. Nálunk, nem szégyellem, gyak. egy vacsorára elfogyott az egész adag, mivel mennyei kis kiflik, magukban vagy vajjal és/vagy lekvárral. (Egyébként nálunk ez egy kardinális kérdés - kenünk-e vajat a lekvár alá a kenyérre vagy sem? Nálam egyértelmuen igen, pasinál nem és úgy tunik, hogy a fiúk is a pasivonalat erosítik...pedig nincs is annál jobb, mint egy jó vastag harapás vaj a házi sárgabaracklekvár alatt :)). 
Mindenesetre ajánlom a könyvet és a folytatását is, hangulatosan mutatja be a francia vidéki életet - és kedves-ironikusan a francia embereket. Kiváló nyári olvasmány. 
A kifli meg egy kicsit türelemjáték, de abszolút megéri. 
Arról is híres még ez a recept, hogy szakdolgozatom mellékletének ékes darabja volt, amely még az államvizsga elnökének (klinikai dietetika professzorunknak) a figyelmét is magára vonta, miszerint a szóbeli vizsgám egyik kérdése a részéről ez volt: "És ez a kifli tényleg 6 órán át kel?" :). 

Hozzávalók (32 db kifli): 
240 ml tej 
120 g vaj 
60 g cukor 
2 db tojás 
500 g liszt 
1 tk só 
1 cs. szárított élesztő

Elkészítés: A tejet megmelegítjük, langyosnál melegebbre, de nem forróra, a vajat felolvasztjuk benne, majd hagyjuk a keveréket langyosra hűlni. Ekkor belekeverjük az élesztőt, a cukrot és a liszt 1/5-ét (100 g-t). Hozzáadjuk egyesével a tojásokat, mindegyik után a masszát jól felverve, 1 teáskanál sót és újabb ötöd lisztet. A masszát robotgép dagasztójával egynemüsítjük, pár percig dagasztjuk a géppel vagy kézzel, majd hozzákeverjük a maradék lisztet. Enyhén lisztezett deszkán a tésztát simára dagasztjuk, tálba helyezzük, letakarjuk és meleg helyen ~ 2 órát hagyjuk kelni (legalább kétszeresére). Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük, a fél adagokat ~40 cm átmérojű, ~3 mm vastag körökké nyújtjuk. A köröket először negyedekre vágjuk, majd ezt követően a negyedeket 4-4 körcikkre. A körcikkeket a szélesebb végüknél fogva, kis kifliket formázva feltekerjük, hegyes végüket a kiflik alá nyomjuk. A teljes tésztamennyiségből így 32 db kiflit készítünk. A kész kifliket lisztezett sütőpapírra helyezzük és konyharuhával letakarva, 4 órán keresztül kelni hagyjuk (érdemes kivárni!). Az így megkelt kifliket 180 C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. 
Frissen fogyasszuk! 

Tápanyagtartalom (1 db kifli)
energia: 97 kcal 
fehérje: 4 g 
zsír: 4 g 
szénhidrát: 13 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...