2011. november 16., szerda

Indiai fűszeres paradicsomleves zöldborsóval

Indiában sajnos még nem jártunk, mégis néhány éve, valamilyen mára már elfelejtett okból rákattantunk az indiai ízekre. Első körben budapesti éttermekben akklimatizálódtunk, majd beszereztünk néhány indiai receptes szakácskönyvet és nekiálltunk. A gyerekek születése után sajnos a csípős, fűszeres ételek egy időre kiestek a pikszisből, de épp most élik nálunk reneszánszukat (a gyerekek még mindig nem eszik, de cserébe már van kedvem/időm sokfelé főzni az ízélményért cserébe).

Alapvetően nem célom, hogy olyan ételeket mutassak itt be, amelyek sok különleges, nehezen beszerezhető alapanyagot tartalmaznak, ugyanakkor a változatos, színes, fantáziadús étrend kialakítása érdekében érdemes néhány alapanyagot áttenni a fejünkben (majd a spájzunkban) a „különleges összetevő” polcról, a „jó, ha van itthon” polcra. Többek között ilyen alapanyag szerintem a kókusztej, és fűszerek közül a koriander-, a római- és az édesköménymag. Ezek ma már hipermarketekben, de akár kisebb boltokban, fűszer- vagy bioboltokban beszerezhetőek.

Szóval a tegnapi ebéd: indiai fűszeres paradicsomleves zöldborsóval, parathával. Nagyon finom. :) A recept forrása: a Vince Kiadó Indiai ízek című könyve.

Hozzávalók (4 főre)
– 2 doboz apróra vágott paradicsomkonzerv (nem sűrítmény, hanem a nagyobb doboz) – az eredeti receptben 5 db nagy érett paradicsom van, szezonban lehet azzal is természetesen
– 25 dkg mélyhűtött zöldborsó
– 4 dl konzerv kókusztej
– 1 nagy fej vöröshagyma
– 1 gerezd zúzott fokhagyma
– 1 hegyes erős zöldpaprika (ezzel nagyon finom, de ezúttal pl. csak piros chili paprika volt itthon)
– 2 evőkanál ghee vagy vaj (ghee - tisztított vaj, fűszerboltokban kapható, finom, különleges, de csak ezután nem kell szaladgálni, a vaj is tökéletes)
– 1 evőkanál cukor
– 2 db babérlevél
– frissen őrölt fekete bors
– 2 teáskanál őrölt koriander
– 2 teáskanál őrölt római kömény
– 1/2 teáskanál édesköménymag (nem őrölt!)
– 1 evőkanál friss mentalevél

A vöröshagymát vékonyra felszeleteljük (félbevágás után), a zúzott fokhagymával a vajon megpároljuk. Én az őrölt koriander és római kömény helyett valódi magokat használok. Serpenyőbe szórom őket, kis tűzön pár percig, zsiradék hozzáadása nélkül pirítom, elképesztő illatot varázsolnak a lakásba. Aztán kis mozsárban jól összetöröm őket. Nem lesz olyan finom szemcséjű, mint a bolti őrölt, de ez nem is cél. Ha nem konzervparadicsomot használunk, akkor a paradicsomot apróra vágjuk, némi vízben megfőzzük, majd turmixoljuk. A megpárolódott hagymához hozzáadjuk a megőrölt fűszereket, az édesköménymagot és a nagyon-nagyon vékony szeletekre vágott zöldpaprikát (jelen esetben a chili paprikát). A csípősségi fokozatot a paprikaválogatáson túl szabályozhatjuk az erek kivágásával, a magok eltávolításával is. Hozzáadjuk a babérleveleket is, kicsit átforgatjuk, pirítjuk a fűszeres-hagymás alapot, majd hozzáadjuk a paradicsomokat (a turmixolt mártást vagy a konzerveket), hozzáöntjük a kókusztejet, felforraljuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót. Alapból ez egy jó sűrű leves, úgyhogy extra vizet csak keveset, ízlés szerint adjunk hozzá. Édesítsük a cukorral, sózzuk, borsozzuk, majd amikor a zöldborsó már megpuhult, adjuk hozzá az apróra vágott mentaleveleket (ez egyébként el is hagyható, ha valakinél éppen nincs otthon). Forrón tálaljuk, indiai kenyérfélével fogyasszuk, nálunk ez épp a paratha volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...