2011. november 16., szerda

Paratha (indiai lepénykenyér-féle)

Az indiai konyhának számos sajátos kenyere van (feltételezem, hogy sokkal többféle, mint én gondolom :), ami persze egyáltalán nem olyan, mint az általunk ismert kenyerek, inkább lepénynek mondanám. Ezek egyike a paratha, amit levesek, mártások, mártogatósok, saláták mellé lehet fogyasztani, ropogtatni. Egyszerű, finom, vendégeknek, partikajának is beválik.

A recept forrása a Gabo Kiadó Indiai konyha című könyve.

Hozzávalók (5 adaghoz):
– 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (Graham-liszt)
– só
– 20 dkg tisztított olvasztott vaj vagy ghí (nálam hagyományos vaj volt itthon)

A lisztet tálba öntjük, sózzuk, 2 evőkanál olvasztott vajjal és kb. 2,5 dl vízzel tésztává gyúrjuk. Öt részre osztjuk, gombócokat formálunk a darabokból, lisztbe forgatjuk és letakarva 10 percig pihentetjük. Ezt követően a gombócokat vékonyra, nagyra kinyújtjuk (lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával), menet közben a megolvasztott maradék vajjal megkenjük mindkét oldalukat, majd félbehajtjuk, kenjük, félbehajtjuk, kenjük és ezt követően úja kinyújtjuk, nem kell nagyon vékonyra, 4–5 milliméteresre.
A serpenyőt olvasztott vajjal kikenjük, a lepényeket kisütjük (egyesével akár), sütéskor a felül lévő felszínüket olvasztott vajjal megkenjük. Szép barnára sütjük, figyelve, ne égjen oda. Puha, réteges lepénykéket kapunk, tunkolásra kiválóak. :)

A fenti mennyiség 5 adagra szól, nálunk sokkal kevesebb fogyott. :) De sebaj, a vajas rétegezés után gombócba gyúrva irány a fagyasztó, bármikor elővehető, 2–3 óra alatt kienged, lehet nyújtani, sütni.
A recept írója is javasolja, hogy ki lehet próbálni Graham- és fehér liszt fele-fele arányú keverékéből is, ezt is meg fogom majd tenni.


Kapcsolódó recept: Indiai fűszeres paradicsomleves zöldborsóval

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...