Az indiai konyhának számos sajátos kenyere van (feltételezem,
hogy sokkal többféle, mint én gondolom :), ami persze egyáltalán nem olyan,
mint az általunk ismert kenyerek, inkább lepénynek mondanám. Ezek egyike a
paratha, amit levesek, mártások, mártogatósok, saláták mellé lehet fogyasztani,
ropogtatni. Egyszerű, finom, vendégeknek, partikajának is beválik.
A recept forrása a Gabo Kiadó Indiai
konyha című könyve.
Hozzávalók (5 adaghoz):
– 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (Graham-liszt)
– só
– 20 dkg tisztított olvasztott vaj vagy ghí (nálam hagyományos
vaj volt itthon)
A lisztet tálba öntjük, sózzuk, 2 evőkanál olvasztott vajjal
és kb. 2,5 dl vízzel tésztává gyúrjuk. Öt részre osztjuk, gombócokat formálunk
a darabokból, lisztbe forgatjuk és letakarva 10 percig pihentetjük. Ezt
követően a gombócokat vékonyra, nagyra kinyújtjuk (lisztezett deszkán,
lisztezett nyújtófával), menet közben a megolvasztott maradék vajjal
megkenjük mindkét oldalukat, majd félbehajtjuk, kenjük, félbehajtjuk, kenjük és
ezt követően úja kinyújtjuk, nem kell nagyon vékonyra, 4–5 milliméteresre.
A serpenyőt olvasztott vajjal kikenjük, a lepényeket kisütjük
(egyesével akár), sütéskor a felül lévő felszínüket olvasztott vajjal
megkenjük. Szép barnára sütjük, figyelve, ne égjen oda. Puha, réteges
lepénykéket kapunk, tunkolásra kiválóak. :)
A fenti mennyiség 5 adagra szól, nálunk sokkal kevesebb
fogyott. :) De sebaj, a vajas rétegezés után gombócba gyúrva irány a fagyasztó,
bármikor elővehető, 2–3 óra alatt kienged, lehet nyújtani, sütni.
A recept írója is javasolja, hogy ki lehet próbálni Graham- és
fehér liszt fele-fele arányú keverékéből is, ezt is meg fogom majd tenni.
Kapcsolódó recept: Indiai fűszeres paradicsomleves zöldborsóval
Kapcsolódó recept: Indiai fűszeres paradicsomleves zöldborsóval
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése