2011. november 3., csütörtök

Mit egyen a kisdedem? - II. - A napi étkezési ritmus


A kisdedek (1–3 éves gyermekek) táplálkozására vonatkozó sorozat második részében a napi étkezési ritmus jelentőségét szeretném megvilágítani.

Egy mondatban: a kisded (és ebben nem különbözik a többi korosztálytól, kivéve talán a csecsemőktől :) naponta 4–5 × étkezzen. 

Mit is jelent ez? 

Elsősorban azt jelenti, hogy vannak étkezések.
Ez elsőre furcsa állításnak tűnhet, de ha belegondolunk (visszaemlékezünk, utánaolvasunk, körülnézünk), hogy egy 12–13 hónapos gyermek étvágya mennyi minden függvénye (fogzás, fáradtság, szopik-e még, inkább elszaladna stb.), már talán jobban érthető. A szülők törekedjenek arra, hogy a gyermek étkezései rendszeresek legyenek, étkezés jellegűek legyenek – azaz aszalnál (etetőszékben) történjenek, tányér, evőeszközök használatával, nyugodt körülmények között, az ételre, az étkezésre figyelve, lehetőleg a többi családtaggal egy időben.

A csecsemők táplálkozására még általában jellemző, hogy az egyes étkezések között nincs mennyiségi különbség, nem rendelkeznek a rájuk később jellemző sajátosságokkal. Gondoljunk csak bele – az anyatejen/tápszeren élő babáknál nincs érdemi különbség a reggeli vagy a déli szopi/tápszer között (az éjszakai extra étkezésekről nem is beszélve :). Az első félévben a csecsemő akár 6–8 × is étkezik naponta, az igény szerint szoptatott babák meg még akár ennél többször is. :)

Egyéves kor körül jellemzően már naponta többször is fogyaszt a gyermek szilárd ételt. Ebben az időszakban fokozatosan változik az egyes étkezésekre fogyasztott ételek jellege és mennyisége. Kialakul a napi főétkezések – reggeli-ebéd-vacsora és a köztes kisétkezések – tízórai, uzsonna rendszere. A család életmódjához, szokásaihoz alkalmazkodva lesz az ebéd egy- vagy többfogásos, a vacsora meleg vagy hideg, a reggeli állandó vagy mindig más. A kisétkezések jellemzően a gyermek napirendjének függvényében alakulnak, nyilván más a napi ritmusa egy napközben még kétszer alvó 14 hónaposnak, mint a már csak egyszer alvó 2,5 évesnek. A cél, hogy a korszak végére kialakuljon a napi ötszöri étkezés, hogy ne ugorjuk át a reggelit, mert sietünk és a bölcsiben úgyis kapnak tízórait, ne spóroljuk meg az uzsonnát, hogy akkor majd legalább a gyermek jobban vacsorázik. A fő- és kisétkezések között megbújó egyéb étkezések, falatnyi nassok pedig kiválóan alkalmasak arra, hogy a megfelelő tápanyagok biztosítása nélkül, némi extra energiát a szervezetbe juttatva vegyék el a rendes étkezésekhez szükséges étvágyat.

Miért fontos a napi ötszöri étkezés?
A gyakori étkezések lehetővé teszik, hogy a szükséges energia- és tápanyag mennyiséget kiegyensúlyozottan, egész napra elosztva biztosítsuk a szervezetünknek, ezzel megkönnyítve működését. Emellett, ha gyakran eszünk kevesebbet, elkerülhető a farkaséhség és annak egyenes következménye, a túlevés. Ha nem reggelizünk és a tízóraink egy duplatejeskávé, akkor ebédre persze, hogy lecsúszik a nagy szelet husi a leves után és a süti előtt. Délután is elfelejtjük az uzsonnát, majd kifosztjuk a kisboltot és kiesszük a hűtőt. Majd a vacsora fáradalmait a TV előtt pihenjük ki egy kis csokival, keksszel, mert megérdemeljük. 

Ezzel szemben ha a nap indulásának szerves részévé tesszük a nyugodt, energiadús reggelit, amelyet pár óra múlva tízóraira kevés friss gyümölccsel toldunk meg, nyugodtan fogunk asztalhoz ülni ebédnél és nem fogjuk pukkadásig enni magunkat, hiszen nem vagyunk farkaséhesek. Ráadásul tudjuk, hogy nem kell sokáig kibírnunk éhen, hiszen 2–3 óra múlva jóízűen elfalatozhatunk uzsonnára egy szendvicset és a vacsoraasztalt is lesz türelmünk megteríteni, és vacsoránkat nyugodt tempóban elkölteni. 

Mindezek persze már a felnőttkori viszonyokat tükrözik – de talán tudatosabban osztanánk be étkezéseinket, ha gyermekkorunkban a megfelelő szokások ivódnak belénk. A kisdedek, kisgyermekek anyagcseréje gyorsabb a felnőttekénél, gyomruk (befogadóképességük) természetesen kisebb, azaz nekik különösen fontos, hogy a napi energia- és tápanyag szükségletüket egyenletesen elosztva biztosítsuk.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...