2011. november 10., csütörtök

Kaja kórház

A brit Channel 4 november 1-jén indított egy új sorozatot Food Hospital címmel. A British Dietetic Association (Brit Dietetikus Szövetség) facebook oldaláról jött az info, eljutottam a tv-csatorna holnapjára is, ahol kiderült, hogy az egyes epizódok az adás után elérhetőek lesznek a csatorna honlapján is. Alig vártam. Na de valami malőr volt, Magyarországról nem nézhető az adás, de éljen az internet, a már leadott 2 epizódból a másodikat sikerült teljes verzióban elérnem és megnéznem itt. (A sok villódzó reklám között bújik meg a videó, teljes képernyőre vele és akkor élvezhető.)

Hát.

Szakmabelieknek ezerrel ajánlott, laikusoknak is nagyon, ha bírják a brit angolt és van 50 percük.
Az alapfelállás szerint egy dietetikus (Lucy Jones), egy sebész és egy GP, azaz kvázi háziorvos-belgyógyász koordinálják a műsort. Minden epizódban 4 beteget mutatnak be, betegségüket, kórtörténetüket, a részükre összeállított étrendet majd az étrend hatását a betegségre bizonyos idő (pl. 6, 12 hét) elteltével. Fókuszban az étrendek, az étel, mint gyógyszer (food as a medicine), a két orvos felállítja a diagnózist, a dietetikus pedig meghatározza az étrendet. Kis plusz, hogy egy másik orvosnő meg utánanéz az étrendkiegészítőknek - szerintem ezt is korrektül csinálják. Emellett pedig a műsorhoz kapcsolódóan on-line kutatást végeznek egészségügyi témában. A műsorhoz kapcsolódó on-line birodalomban a különböző diéták ismertetésére is sor kerül és az epizódokban bemutatott ételek receptjei is elérhetőek. Továbbá elérhető egy vicces, kiváló grafikájú kis kvíz is - néhol trükkös kérdésekkel - a táplálkozási ismereteinkről. Nagyon tetszik. :)

A műsor igényes, a műsorvezetők profik. Nyilvánvaló, hogy sikersztorikat mutatnak be, de a hétköznapi embereknek teljesen emészthető, figyelemfelkeltő, érthető, hiteles formában. A hatása alatt állok még most is. :) Ilyesmi kellene mindenhol. :)

A Food Hospital facebook oldala itt érhető el. A logót is innen mentettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...