Indiában sajnos még nem jártunk, mégis néhány éve, valamilyen
mára már elfelejtett okból rákattantunk az indiai ízekre. Első körben budapesti
éttermekben akklimatizálódtunk, majd beszereztünk néhány indiai receptes
szakácskönyvet és nekiálltunk. A gyerekek születése után sajnos a csípős,
fűszeres ételek egy időre kiestek a pikszisből, de épp most élik nálunk
reneszánszukat (a gyerekek még mindig nem eszik, de cserébe már van kedvem/időm
sokfelé főzni az ízélményért cserébe).
Alapvetően nem célom, hogy olyan ételeket mutassak itt be,
amelyek sok különleges, nehezen beszerezhető alapanyagot tartalmaznak,
ugyanakkor a változatos, színes, fantáziadús étrend kialakítása érdekében
érdemes néhány alapanyagot áttenni a fejünkben (majd a spájzunkban) a „különleges
összetevő” polcról, a „jó, ha van itthon” polcra. Többek között ilyen alapanyag
szerintem a kókusztej, és fűszerek közül a koriander-, a római- és az
édesköménymag. Ezek ma már hipermarketekben, de akár kisebb boltokban, fűszer-
vagy bioboltokban beszerezhetőek.
Szóval a tegnapi ebéd: indiai fűszeres paradicsomleves
zöldborsóval, parathával. Nagyon finom. :) A recept forrása: a Vince Kiadó Indiai
ízek című könyve.
Hozzávalók (4 főre)
– 2 doboz apróra vágott paradicsomkonzerv (nem sűrítmény,
hanem a nagyobb doboz) – az eredeti receptben 5 db nagy érett paradicsom van,
szezonban lehet azzal is természetesen
– 25 dkg mélyhűtött zöldborsó
– 4 dl konzerv kókusztej
– 1 nagy fej vöröshagyma
– 1 gerezd zúzott fokhagyma
– 1 hegyes erős zöldpaprika (ezzel nagyon finom, de ezúttal
pl. csak piros chili paprika volt itthon)
– 2 evőkanál ghee vagy vaj (ghee - tisztított vaj,
fűszerboltokban kapható, finom, különleges, de csak ezután nem kell
szaladgálni, a vaj is tökéletes)
– 1 evőkanál cukor
– 2 db babérlevél
– frissen őrölt fekete bors
– 2 teáskanál őrölt koriander
– 2 teáskanál őrölt római kömény
– 1/2 teáskanál édesköménymag (nem őrölt!)
– 1 evőkanál friss mentalevél
A vöröshagymát vékonyra felszeleteljük (félbevágás után), a
zúzott fokhagymával a vajon megpároljuk. Én az őrölt koriander és római kömény
helyett valódi magokat használok. Serpenyőbe szórom őket, kis tűzön pár percig,
zsiradék hozzáadása nélkül pirítom, elképesztő illatot varázsolnak a lakásba.
Aztán kis mozsárban jól összetöröm őket. Nem lesz olyan finom szemcséjű, mint a
bolti őrölt, de ez nem is cél. Ha nem konzervparadicsomot használunk, akkor a
paradicsomot apróra vágjuk, némi vízben megfőzzük, majd turmixoljuk. A
megpárolódott hagymához hozzáadjuk a megőrölt fűszereket, az édesköménymagot és
a nagyon-nagyon vékony szeletekre vágott zöldpaprikát (jelen esetben a chili
paprikát). A csípősségi fokozatot a paprikaválogatáson túl szabályozhatjuk az
erek kivágásával, a magok eltávolításával is. Hozzáadjuk a babérleveleket is,
kicsit átforgatjuk, pirítjuk a fűszeres-hagymás alapot, majd hozzáadjuk a
paradicsomokat (a turmixolt mártást vagy a konzerveket), hozzáöntjük a
kókusztejet, felforraljuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót. Alapból ez egy jó sűrű
leves, úgyhogy extra vizet csak keveset, ízlés szerint adjunk hozzá. Édesítsük
a cukorral, sózzuk, borsozzuk, majd amikor a zöldborsó már megpuhult, adjuk
hozzá az apróra vágott mentaleveleket (ez egyébként el is hagyható, ha
valakinél éppen nincs otthon). Forrón tálaljuk, indiai kenyérfélével
fogyasszuk, nálunk ez épp a paratha volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése