Számomra a cukkini és a fokhagyma elválaszthatatlan társak,
tökéletesen kiegészítik egymást. Ebbe az ételbe kerül még némi vöröshagyma és
olaj (napraforgó vagy olíva például) – minden alapanyaga egész évben, könnyen
beszerezhető. Önálló vagy kiegészítő köretként változatosságot jelenthet a
burgonya-rizs-párolt zöldség birodalomban és a hagyományos, magyaros sűrített
főzelékek alternatívájának is tökéletes.
Hozzávalók (2 főre):
2 közepes cukkini
1–2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek étolaj
Serpenyőben az étolajat felmelegítjük, beledobjuk a vékony
szeletekre vágott vöröshagymát, átpirítjuk. Ha szeretjük és bírjuk a pirított
vöröshagymát, akkor ne sajnáljuk, gyerekeknek inkább csak futtassuk át, ne
pirítsuk meg. A cukkinit ízlés szerint darabolhatjuk, én ehhez az ételhez zöldséghámozóval
hosszában vékony „lapokra” szeletelem a zöldséget. Rádobom a pirított hagymára,
hozzáadom a darabolt vagy zúzott fokhagymát (ez is ízlés kérdése, én
kifejezetten szeretek ráharapni a fokhagymadarabokra, van, akit ez zavar), sózzuk,
borsozzuk (gyerekeknél – is – mértékkel), majd fedő alatt, szükség esetén kevés
vizet hozzáadva félpuhára pároljuk (a cukkinit könnyű túlfőzni, párolni,
szerintem sokkal izgalmasabb úgy a zöldség, az étel, ha rá tudunk harapni).
Melegen, köretként vagy salátába keverve fogyasztjuk.
Tekintettel arra, hogy a cukkini energiatartalma nagyon alacsony,
mindössze 32 kcal/100 g, a felhasznált étolaj mennyiségét kordában tartva a
fokhagymás cukkini kiválóan beilleszthető csökkentett energiatartalmú („fogyókúrás”,
testsúlycsökkentő célzatú) étrendbe is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése