A
nagy zöld valamiről pedig kiderült, hogy az a tökmagsajtolás után maradó „pogácsa”.
Eljött
a kóstolás napja. Barátnőmet beszerveztem és nagyon izgatottan vártam az
estét.
Házigazdáink
Pödör Krisztina és férje voltak, a sütés-főzést Gyaraki Ildikó menedzselte.
Összesen nyolcan voltunk résztvevők, körbeültük a nagy konyha-/sütőpultot,
ahonnan jól látszott Ildikó ügyködése. Krisztina bemutatkozott pár szóval,
aztán bele is lendültünk. Miközben a háziasszony mesélt, magyarázott, válaszolt
a kérdésekre, a résztvevők egy-egy kiskanál segítségével kóstolhatták a natúr
olajakat a körbejáró üvegekből. Jutott mindenkinek bogáncs-, lenmag-, napraforgó-, szezámmag-, mogyoró-,
szőlőmagolaj. Mindeközben Ildikó az olajak felhasználásával finom fogásokat
készített: friss zöldséges túrókrémet, (nagyon kevés!) napraforgóolajban sült
natúr csirkemellszeleteket, melyeket isteni, tepsiben sült
rozmaringos burgonyával és friss olajos-ecetes salátákkal fogyasztottunk el. Desszertnek
mákos muffin volt – a végére tisztességesen jóllaktunk. :)
Az
olajak után kóstoltuk az eceteket is, csodálatosak voltak azok is. Személyes
kedvencet nehezen tudnék választani, az olajok közül nagyon különleges a
mogyoróolaj, a napraforgóolaj messze áll az eddig megismertektől, a kicseppent
tökmagolaj zöldre színezte a jegyzetfüzetemet, a citrommagolajat még akkor is
megkóstoltam, amikor már úgy éreztem nem bírom tovább. :) Az ecetek közül
elvarázsoltak a gyümölcsös balzsamecetek – magukban és az öntetek részeként is –
az almás, a feketeribizlis, és imádtam a fehér modenai balzsamecetet is.
A
kóstolás közben megtudhattuk, hogy a termékeket egy osztrák családi
üzemben készítik, immár a hatodik generáció foglalkozik előállításukkal. Az alapanyagokat a világ más-más pontjáról
szerzik be, annak függvényében, hogy az adott nyersanyagnak éppen hol volt jó
termése. Sok mindent megtudtunk az ideális fogyasztási körülményekről, melyik
ételtípushoz melyik olaj vagy ecet vagy olaj-ecet páros ajánlott, a hőérzékenységről
– melyik olajat hogyan vagy hogyan ne hevítsük, a tárolás ideális
feltételeiről. A termékek konyhai alkalmazása mellett tippeket kaptunk
Krisztinától a szépségápolás területén való felhasználásukról is.
Az
est végét az ízlelőbimbók teljes tompulása hozta el, tényleg nagyon jó élmény
volt. :)
Aztán
ahogy az már lenni szokott, 1–2 nappal a kóstoló után születésnapra voltunk
hivatalosak, ahol kiderült, hogy pl. tökmagolajnak nagyon örülne az ünnepelt.
Nem kellett sokat gondolkoznom, honnan szerezzük be. :) A beszerzés során
sikerült a páromat is rávenni a kóstolásra, őt a mogyoróolaj lepte meg nagyon.:) (Kicsit meglódult a
kóstoltató üveg, jó sok folyt a kiskanálba, majd az alátartott markába, de nem
törölte le – elfogyasztotta mind. :)
Ez
itt tényleg nem a reklám helye, de érdemes ellátogatni a Pödör.hu honlapon felsorolt üzletekbe, kóstolni
natúr a termékeket, ha valakinek van ideje, lehetősége, vegyen részt az
ingyenes kóstolókon, nem fogja megbánni. :) (Arra meg már tényleg csak
halványan merek utalni, hogy az ünnepek előtt érdemes körülnézni, van-e olyan
megajándékozandónk, aki örülne egy-egy kis üveg olajnak vagy ecetnek. :)
A
fotó a pödör.hu weboldalról származik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése