2011. november 21., hétfő

Pödör kóstoló

Pár hete betévedtem a MOM Parkban a Kitchen Factory üzletébe. Az árukat is nézegettem, de ami igazán megragadta a figyelmemet, az a nagy, berendezett és éppen nagyon jó illatokat eregető konyha részleg volt, illetve a szép sorban álldogálva hívogató zöld üvegek és mellettük egy nagy zöld valami. Közelebbről is megnéztem őket, fél szemmel a sütögetés felé kacsingatva, amikor is megtalált a rendkívül készséges eladólány. Lehetett kérdezni mindenfélét és lehetett kóstolni a kiállított Pödör olajakból és ecetekből. Nagyon komoly élmény volt. Ahogy tovább fűztük a szót, kiderült, hogy pár nap múlva lesz ott az üzletben egy sütéssel-főzéssel egybekötött Pödör kóstoló, regisztrálás után, ingyenesen. Kapva kaptam az alkalmon és bejelentkeztem.

A nagy zöld valamiről pedig kiderült, hogy az a tökmagsajtolás után maradó „pogácsa”.

Eljött a kóstolás napja. Barátnőmet beszerveztem és nagyon izgatottan vártam az estét. 
Házigazdáink Pödör Krisztina és férje voltak, a sütés-főzést Gyaraki Ildikó menedzselte. Összesen nyolcan voltunk résztvevők, körbeültük a nagy konyha-/sütőpultot, ahonnan jól látszott Ildikó ügyködése. Krisztina bemutatkozott pár szóval, aztán bele is lendültünk. Miközben a háziasszony mesélt, magyarázott, válaszolt a kérdésekre, a résztvevők egy-egy kiskanál segítségével kóstolhatták a natúr olajakat a körbejáró üvegekből. Jutott mindenkinek bogáncs-, lenmag-, napraforgó-, szezámmag-, mogyoró-, szőlőmagolaj. Mindeközben Ildikó az olajak felhasználásával finom fogásokat készített: friss zöldséges túrókrémet, (nagyon kevés!) napraforgóolajban sült natúr csirkemellszeleteket, melyeket isteni, tepsiben sült rozmaringos burgonyával és friss olajos-ecetes salátákkal fogyasztottunk el. Desszertnek mákos muffin volt – a végére tisztességesen jóllaktunk. :) 
Az olajak után kóstoltuk az eceteket is, csodálatosak voltak azok is. Személyes kedvencet nehezen tudnék választani, az olajok közül nagyon különleges a mogyoróolaj, a napraforgóolaj messze áll az eddig megismertektől, a kicseppent tökmagolaj zöldre színezte a jegyzetfüzetemet, a citrommagolajat még akkor is megkóstoltam, amikor már úgy éreztem nem bírom tovább. :) Az ecetek közül elvarázsoltak a gyümölcsös balzsamecetek – magukban és az öntetek részeként is – az almás, a feketeribizlis, és imádtam a fehér modenai balzsamecetet is.

A kóstolás közben megtudhattuk, hogy a termékeket egy osztrák családi üzemben készítik, immár a hatodik generáció foglalkozik előállításukkal. Az alapanyagokat a világ más-más pontjáról szerzik be, annak függvényében, hogy az adott nyersanyagnak éppen hol volt jó termése. Sok mindent megtudtunk az ideális fogyasztási körülményekről, melyik ételtípushoz melyik olaj vagy ecet vagy olaj-ecet páros ajánlott, a hőérzékenységről – melyik olajat hogyan vagy hogyan ne hevítsük, a tárolás ideális feltételeiről. A termékek konyhai alkalmazása mellett tippeket kaptunk Krisztinától a szépségápolás területén való felhasználásukról is.

Az est végét az ízlelőbimbók teljes tompulása hozta el, tényleg nagyon jó élmény volt. :)

Aztán ahogy az már lenni szokott, 1–2 nappal a kóstoló után születésnapra voltunk hivatalosak, ahol kiderült, hogy pl. tökmagolajnak nagyon örülne az ünnepelt. Nem kellett sokat gondolkoznom, honnan szerezzük be. :) A beszerzés során sikerült a páromat is rávenni a kóstolásra, őt a mogyoróolaj lepte meg nagyon.:) (Kicsit meglódult a kóstoltató üveg, jó sok folyt a kiskanálba, majd az alátartott markába, de nem törölte le – elfogyasztotta mind. :)

Ez itt tényleg nem a reklám helye, de érdemes ellátogatni a Pödör.hu honlapon felsorolt üzletekbe, kóstolni natúr a termékeket, ha valakinek van ideje, lehetősége, vegyen részt az ingyenes kóstolókon, nem fogja megbánni. :) (Arra meg már tényleg csak halványan merek utalni, hogy az ünnepek előtt érdemes körülnézni, van-e olyan megajándékozandónk, aki örülne egy-egy kis üveg olajnak vagy ecetnek. :)

A fotó a pödör.hu weboldalról származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...