Csinálhatnánk egy tesztet – mindenki kérdezze
meg az anyukáját, nagymamáját, hogy annak idején készített-e neki muffint.
Bizony, ez nem a nagymamák sütije. :) De nem is ezért szeretjük.
Én az alábbiak miatt szeretem:
- elképesztően változatos módon elkészíthető (kb. La Manche csatornát
lehetne a receptekből rekeszteni),
- nagyon egyszerű,
- a kezdők sikerélménye is garantált,
- jól adagolható, kézzelfogható, gyerekeknek is ideális.
A hétvégére bevásároltam fél kg túrót
túróstésztának, de aztán máshogy alakult a menü, itt álltam a rengeteg túróval.
Ekkor jutott eszembe ez az egyszerű muffin, amit fél óra alatt elkészítettem, a
gyerekek kajálták és még én is jól éreztem magam, hiszen friss meleg sütit
ettek este vacsi után – szuperanya képben tetszeleghettem vagy 5 percig. :)
Túrós-mazsolás
muffin
Hozzávalók:
1 cs sütőpor
150 g mazsola
1 csipet só
100 g vaj
100 g cukor (az eredeti recept 200 g-ot ír,
megszólalt a dietetikus énem, feleztem, abszolút élvezhető volt így is)*
4 db tojás
1 cs (10 g) vaníliás cukor (én Bourbon
vaníliás cukrot használok)
125 ml tej (most natúr joghurtot használtam
ugyanilyen mennyiségben)
250 g túró
Elkészítés:
A sütőt 190 fokra előmelegítjük, a
muffinformát kivajazzuk/olajozzuk vagy belehelyezzük a papírkapszlikat.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk
a mazsolát.
Másik tálban a puha vajat kikeverjük a
cukorral és a vaníliáscukorral, csipet sóval, majd egyenként belekeverjük a
tojásokat. Ezután hozzáadjuk a túrót és a joghurtot, majd habosra keverjük. A
masszához kis adagokban hozzákeverjük a lisztes-mazsolás keveréket, a formába
adagoljuk, majd 20–25 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, melegen
fogyasztjuk.
Nekem ebből a mennyiségből bármit teszek is,
14 db muffin lesz mindig. :) Megsütök 12-t egy menetben, aztán 2-t
külön. Ha valaki ügyes és csak 12 db-t szeretne, ossza el óvatosan a masszát a
12 helyre. :) Mazsola helyett természetesen más aszalt gyümölcs is használható,
kicsit feldobhatjuk még reszelt narancs- vagy citromhéjjal.
1 muffin tápanyagtartalma (12 db muffin esetén):
Energia: 289 kcal
Fehérje: 9 g
Zsír: 10 g
Szénhidrát: 38 g
(Összehasonlításképpen: ha az eredetileg megadott 200 g cukorral készítettem volna el, akkor egy muffin energiatartalma 323 kcal, szénhidráttartalma pedig 46 g lett volna.)
* A
süteményeket, édességeket általában a recept szerint cukor mennyiségnél
kevesebb cukorral szoktam elkészíteni (50–80%), még sosem bizonyult ez rossz
döntésnek sem íz, sem állomány szempontjából. Érdemes kipróbálni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése