2011. szeptember 6., kedd

Rohanós reggel

Szeptember 1-jével nem csak a Babérlevél Tanoda nyitotta meg kapuit, hanem elindult a tanévi rutin is – kinek bölcsivel, kinek ovival és kinek iskolával. Sajnos vége a nyári időszámításnak, menthetetlenül fel kell kelni korán reggel. Siet a család  egyvalamiről azonban ha lehet, ne feledkezzünk meg a rohanós reggeleken sem – mégpedig a reggeliről. Nem útközben, nem az autóban, nem rohanva  hanem ülve, nyugodtan. 


Mit tegyünk magunk és a gyermek elé? 
Valamit, amivel nem kell sokat bajlódni, ugyanakkor megadja a reggeli löketet, amivel kihúzzuk a tízóraiig.

Személy szerint nekem nagy kedvencem a zabkása. Mindkét kisfiamnak baba kora óta rendszeresen adom, szeretik, szívesen eszik. Zabpelyhet manapság már gyakorlatilag bármely élelmiszer üzletben lehet kapni, van, ahol a teljes pelyhet, van ahol aprított pelyhet  ízlés szerint vásárolhatunk, próbáljuk ki mindkettőt. A natúr pelyhet felfőzhetjük vízben vagy tehéntejben, de rizs- vagy zabtejben is akár. Cukrot ne adjunk hozzá, ellenben dobhatunk bele némi mazsolát, vagy más aszalt gyümölcsöt. Én friss gyümölccsel tálalom  banánnal vagy őszibarackkal, nektarinnal, de lehet természetesen almával, körtével, málnával, eperrrel, apróra vágott dióval, mandulával  szórok bele némi puffasztott amarantot, pár kanál natúr joghurtot. A zabpehely kitűnő energiaforrás, magas a fehérje- (14,4 g /100g), a rost- (14g/100g), a B
1, B2 vitamin tartalma. 

Akárcsak a tejbedarát  a zabkását is ízlés szerinti állaggal fogyaszthatjuk, van aki lágyabban, folyósabban szereti, van aki keményen, hogy megáll benne a kanál. Frissen, melegen-langyosan tálaljuk. Egyszerű, még a gyerkők és apa is el tudja készíteni. :)


Hozzávalók (1 főre):
150 ml víz/tej/növényi tejpótló (zabtej, rizstej)
40 g natúr zabpehely
10 g mazsola (ill. ízlés szerint több kevesebb, helyettesíthető más aszalt gyümölccsel is)
50 g friss gyümölcs ((ill. ízlés szerint több kevesebb) - jelen esetben nektarin
4 g (1 ek) puffasztott amarant mag
20 ml natúr joghurt 


A folyadékot kis lángra felteszem melegedni, beleszórom a zabpelyhet, a mazsolát vagy egyéb aszalt gyümölcsöt. Míg a kása melegszik, feldarabolom a friss gyümölcsöt. Amikor a kása egyet rottyan (~1-2 perc), lekapcsolom a gázt. Az ízlésünknek megfelelő állag elérésekor a friss, villával kicsit összetört gyümölcshöz adom, hozzá az egyéb hozzávalókat (pl. natúr joghurtot, puffasztott amarant magot), majd azonnal tálalom, mivel ahogy hűl, tovább sűrűsödik.

3 megjegyzés:

  1. a legfinomabb a kertből frissen szedett szederrel és mézzel :-)

    VálaszTörlés
  2. Évekig nem vettem rá magam, hogy megkósoljam, mert nekem bizarul hangzott ez az étel. Kár volt, tényleg finom!
    Kis tejjel, kókuszreszelékkel, édesítővel is kellemes reggeli!

    VálaszTörlés
  3. én szoktam azt is, hogy este beáztatom tejbe a zabpelyhet és berakom a hűtőbe, reggelre pont bedagad, én szeretem hidegen is. és általában nem is zabpehelyből csinálom, hanem müzliből, cukormentesből, ami amúgy 99 százalékban zabpehely mondjuk. :)))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...