2013. január 23., szerda

A dió - Kívánságbörze 1.

FB-os kívánságbörzére érkezett kérés, hogy írjak a dióról.

Nos, a dió. A száraz termésű gyümölcsök körébe tartozik. Ősszel érik, kemény, száraz héja alatti húsát fogyasztjuk. A szerencsések maguk szedhetik, de kapható a kiskereskedelemben is, dióbél, darált dió formájában. A hagyományos magyar konyhában elsősorban süteményekben, édes ételekben találkozhatunk vele.

100 g száraz termés száraz adatai*:
Szárazanyagtartalma 92%, azaz ahhoz képest, hogy gyümölcs, víztartalma alacsony. Energiatartalma 654 kcal, fehérjetartalma 19 g, szénhidráttartalma 12 g, zsírtartalma 57 g. Látható, hogy ahhoz képest, hogy gyümölcsről beszélünk, kiemelkedően (nagyon-nagyon) magas az energiatartalma, amit alacsony víztartalmának, kiemelkedően magas zsírtartalmának köszönhet. Ezúttal azonban emiatt annyira nem aggódunk. De azért nem is felejtkezünk el róla! :)

Fehérjetartalma is magas, ezért vegetáriánus étrendben gyakran fogyasszuk, bár ez a fehérje nem teljes értékű, nem tartalmaz minden esszenciális aminosavat a szükséges arányban.

Jó tulajdonságai:
Magas zsírtartalma egyben magas zsírban oldódó E vitamin tartalmat is jelent (amely remek antioxidáns – egyébként pont az a szerepe, hogy a gyümölcs zsírjainak oxidációját megakadályozza – szuper, nem? Hogy kitalálták maguknak ezt a növények!!): 25 mg. Kitűnő kalciumforrás, 200 mg van 10 dekában. Így pl. tejcukorérzékenyek, tejfehérje-allergiások étrendjében hozzájárulhat a kieső kalcium pótlásához. Telített zsírsavakban szegény (10%), egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma 20%, ami ennél viszont még izgalmasabb, hogy többszörösen telítetlen zsírsavtartalma 70%, amelyből 57% omega-6, 13% pedig omega-3 zsírsav. Ez utóbbi a magyar konyhában jellemzően a szükségesnél alacsonyabb arányban van jelen, úgyhogy ezért adunk egy nagy piros pontot a diónak. Élelmirost tartalma közel 3 g, ezért is dicséretet érdemel.


Fogyaszthatjuk magában nassolva, szórhatjuk salátákra, a reggeli müzlikeverékbe és természetesen továbbra is keverhetjük süteménybe. Találkozhatunk diótej receptekkel is a neten, ha valaki kísértést érez, próbálja ki. Mélyhűtőben tisztítva vagy darálva jól fagyasztható.

A konkrét kérdés arra is vonatkozott, hogy fogyasztható-e a dió mindennap. Erre válaszolhatnám azt, hogy igen, de azért azt fontos lenne tudnom, hogy ki fogyasztaná mindennap és milyen mennyiségben. 100 g dió kb. 8 evőkanálnyi, ennyi van az illusztrációként szolgáló képeken, erre a mennyiségre igazak a fenti adatok.
Kis matek: azaz 1 evőkanálnyi dió kb. 12 g, amelynek energiatartalma 79 kcal, fehérjetartalma 2 g, zsírtartalma 1 g, szénhidrát tartalma 7g, E-vitamin tartalma 3 mg, kalcium tartalma 24 mg. Napi 1 evőkanálnyi mennyiség még fogyókúra idején is az étrendbe illeszthető, ha valaki nagyon szereti, igényli.

Szóval dióra fel!



Recept:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...