2012. május 14., hétfő

Kérdezz! Felelek. - Kalcium pótlás kisdedeknél

A gyermekorvos kérdése:
Sok tejérzékeny gyerekem egy idő után nem hajlandó meginni a tejmentes tápszert és tejpépet. Ilyenkor mit egyen a gyerek, hogy ne legyen calcium hiánya?

Első tippem, hogy a gyermekek ihatnak növényi tejpótlót, pl. rizstejet, zabtejet (szójatej is van, de azzal óvatosan az allergén hatása miatt), ezeknek van kalciummal dúsított változatuk: 120 mg Ca van 1 dl-ben. Keressük a "Ca" vagy "kalciummal dúsított" vagy "Ca+" feliratokat a dobozokon.
Lehet kapni ezeket bioboltokban, szuper- és hipermarketekben. Ezekkel egy igazi gond van, hogy nagyon drágák. Felhasználásuk a tejhez hasonló, bár alapból édeskés ízűek. Ihatók magukban, főzhető belőlük pép, kása, készíthető belőlük turmix.
A Biopont.hu oldalon megnézhetjük a termékeket, hogy felismerjük őket a boltokban.

Magas kalcium tartalmú élelmiszerek, amiket be lehet illeszteni az étrendbe:
- mák (986 mg/100g) - a mákkal kapcsolatban arra ügyeljünk, hogy itthon általában édesként fogyasztjuk, így mindennapra azért nem ajánlanék mákostésztát vagy mákos sütit, de kéthetente, havonta lehet helye az étrendben.
- banán (110mg/100g) - a gyerekek általában szeretik, fogyaszthatják hetente többször is, ha nem okoz szorulást.
- fejtett bab (106mg/100g), lencse (74mg/100g) ha megeszi a gyermek és nem okoz puffadást. 3 év alatti gyerekeknél legyünk óvatosak, ha puffadást, hasfájást okoznak, ne erőltessük.
- spenót, sóska - főzeléknek, mártásnak, ha elfogadja a gyermek.
- magas a kalcium tartalma a petrezselyemzöldnek pl., amit mi mondjuk nem szoktunk nagy mennyiségben fogyasztani. De mehet levesbe, esetleg, ha megeszi a gyerkőc, lehet szórni a szendvicsre, vagy kikeverni mondjuk egy adag tejmentes margarinnal és azt kenni a kenyérre.
- ehetnek mazsolát. Nálam mindkét gyermek szokott reggelre enni zabkását pl., amit el lehet kézíteni akár kalciummal dúsított rizstejből, natúr zabpehelyből, mazsolából, banánból és máris kész a kalcium-dús reggeli. El lehet készíteni ugyanezt vízzel is természetesen.
- dióbél és mandula - darabosan talán kevésbé még ebben az életkorban, de esetleg süteménybe mehet.
- az amarantnak is magas a kalcium tartalma, létezik puffasztott formában is, bioboltokban, nagyobb közértekben kapható. Tehetjük kásába, pépbe, süteménybe.
- ihatnak ásványvizet, akkor is jutnak kalciumhoz
- létezik a Picknek a Scooby-doo termékcsaládja, párizsi, sonka, virsli - ezek tej- és laktózmentesek, kalciummal dúsítva. Keressük az előrecsomagolt termékek csemegepultján. 
- a reggelizőpelyheket is dúsítják kalciummal, a gyerekeknek készülteket is. Ezeket annyira jó szívvel nem ajánlom, mert cukrot is adnak mellé meg csokidarabokat, de a változatosság biztosítására jók lehetnek. MondjukBár személy szerint akkor inkább a natúr kására szavazok. :)

Cikkem a NoSalty.hu-n kalcium témában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...