Pizza Graham-liszttel

Másrészt, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a teljesőrlésű gabonából készült kelt tészták sosem lesznek olyan könnyedek, így aztán ha túl sok vagy csak tisztán teljesőrlésű lisztet használunk, akkor keletkeznek azok a nehéz, kemény, tömött tészták, amit csak igen elhivatott egészségtudatos emberek képesek elfogyasztani…
Tehát, ha nem szeretnénk, hogy elmenjen családtagjaink, hozzánk látogató vendégeink kedve az általunk felkínált ételektől, törekedjünk kompromisszumos megoldásra: a lisztnek csak egy kisebb hányada legyen teljesőrlésű, a nagyobbik része maradhat finomliszt. Idővel, egyéni tűrőképességnek megfelelően növelhető a teljesőrlésű liszt mennyisége, egyéni meglátásom szerint maximum a lisztmennyiség feléig.
Végezetül a pizza egészségtudatos újragondolása könnyű feladat, hiszen az igazi olasz pizza vékony, nem az a tipikus magyaros magas kelt tészta.
Hozzávalók (4 adag (2 db nagyobb vagy 4 db kicsi pizza))
- 250 g finom liszt
- 150 g Graham-liszt
- 200 ml langyos víz
- 6 evőkanál olíva olaj
- 1 csomag szárított élesztő vagy fél kocka (25 g) friss élesztő
- 1 kávéskanál konyhasó
Elkészítés:
1. Hagyományos módon kelt tésztát készítünk (kevés kézmeleg langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, a liszteket és a konyhasót egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a liszthez a felfuttatott élesztőt, az olajat és a maradék vizet, jól kidolgozzuk – ezt a műveletet végezhetjük kézzel vagy gépi habverő dagasztó részével is. A tésztát konyharuhával letakarva vagy kelesztő tálban hagyva kelni hagyjuk. Akkor jó a tészta, ha kétszeresére-háromszorosára lyukacsos szerkezetűre dagad). Ha van kenyérsütőnk, kelesztő-programon is keleszthetjük a tésztát (ez esetben a fenti sorrendben rakjuk a gépbe a hozzávalókat).
2. Liszttel meghintett munkalapra téve sodrófával vékonyra nyújtjuk a 2 vagy 4 felé osztott pizzatésztát.
3. Sütőlapra téve rákenjük a mártást és ráhelyezzük a feltétet.
4. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. (Ügyeljünk rá, hogy ne süssük túl, könnyen kiszárad! Abba hibába se essünk, hogy nagyon megpakoljuk feltéttel, különben elázik!)
Feltét variációk:
Paradicsomos mártás:
- 100 g paradicsomkonzerv
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál oregano
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 kávéskanál rozmaring
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, a fokhagymát fokhagyma nyomón át belenyomjuk vagy apróra vágjuk, reszeljük.
Sajtos feltét:
- paradicsomos mártás (ld. fent)
- 100 g Trappista sajt vagy vegyesen többféle sajt pl. Trappista, márványsajt, Edami, Ementali (energiaszegény étrendben light Trappista, mozzarella)
Sajtos-tonhalas-kukoricás feltét:
- paradicsomos mártás (ld. fent)
- 200 g tonhalkonzerv lecsepegtetve
- 1 citrom leve a tonhal lecsurgatásához
- 1 kisebb lila hagyma
- 40 g csemegekukorica
- 40 g Trappista sajt, energiaszegény étrendben light Trappista
Energia- és tápanyagtartalom a normál energiatartalmú/energiaszegény változat esetén (1 adag, azaz egy kicsi pizza vagy egy fél nagyobb):
Sajtos normál/Sajtos energiaszegény:
energia: 600 kcal/558 kcal
fehérje: 20 g/21 g
zsír: 24 g/19 g
szénhidrát: 73 g/74 g
Sajtos-tonhalas-kukoricás normál/Sajtos-tonhalas-kukoricás energiszegény:
energia: 685 kcal/664 kcal
fehérje: 29 g/29 g
zsír: 20 g/18 g
szénhidrát: 84 g/84 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése