Klasszikus őszi csemege. Nekem gyerekkoromban kimaradt, felnőttként sem
gyakran jött szembe, idén viszont nagyon, a szomszéd hatalmas birsalmafája
képében. Elkuncsiztunk a gyerekekkel pár darabot és indult is a főzőcske.

Vastagabb falú lábosban, annyi vízzel, amennyi ép ellepte a gyümölcsöt,
feltettem főni. Egyes receptek szerint kuktában kell főzni, nekem sima fazékban
is nagyon puhára főtt 20 perc alatt. Ekkor a gyümölcsdarabokat emeljük ki a
vízből, ha még nem került sor a csumázásra, akkor most csumázzuk, lehet hámozni
is, de én héjastul használtam fel. A puha gyümölcsdarabokat turmixgépben vagy
botmixszerrel pürésítsük, tegyük bele egy fazékba és a pürésített gyümölcs 60–80%-ának
(ízlés szerint) megfelelő mennyiségű cukorral főzzük fel. Főzzük olyan sűrűre a
pürét, míg a fakanalat áthúzva rajta látszik az edény alja, vagy ha tányérra
cseppentve nem folyik szét, hanem bőrösödni kezd.
Ekkor öntsük a pürét frissen tartó fóliával vagy sütőpapírral kibélelt
formába (ez lehet őzgerinc forma akár, én most muffinformába és kis tálakba
öntöttem). Ízlés szerint ekkor lehet a pürébe szórni nagyobb darabokra vágott
diót vagy mazsolát, én most készítettem chilis verziót is, majd referálok. :)
A formában 24–48h-t hagyjuk száradni, ezt követően sütőpapírra borítva még
egy hétig békén hagyjuk, ha kibírjuk. :) Fóliába csomagolva, hűtőben sokáig
eláll.
Amiért izgalmas a birsalma, az magas pektin (vízben oldódó rostfajta) tartalma
– ezért is kocsonyásodik meg a sajt. A pektin amellett, hogy élelmi rost, azaz
jótékony hatással van az emésztőrendszerünkre, illetve tápanyag forrásul
szolgál a bélflórának, nyálkahártya-nyugtató hatású is.
A birsalmasajt fogyasztható magában desszertként, része lehet sajttálaknak, hidegtálaknak, salátáknak, kísérhet hideg sülteket. A mellékelt kép Asztúriában, Spanyolországban készült, a Picos de Europa Nemzeti Park területén található Arenas de Cabrales település egyik éttermében. Spanyolországban membrillo-nak nevezik a birsalmasajtot és itt éppen egy sajttál része volt.
A birsalmasajt fogyasztható magában desszertként, része lehet sajttálaknak, hidegtálaknak, salátáknak, kísérhet hideg sülteket. A mellékelt kép Asztúriában, Spanyolországban készült, a Picos de Europa Nemzeti Park területén található Arenas de Cabrales település egyik éttermében. Spanyolországban membrillo-nak nevezik a birsalmasajtot és itt éppen egy sajttál része volt.
További infók a birsről a wikipédián.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése