Tejfehérje/tejcukor, allergia és érzékenység - gyermekkorban.
Olvassátok kolléganőm, Szálka Brigitta dietetikus írását a témában.
TEJFEHÉRJE-
(VAGY TEHÉNTEJ-) ALLERGIA, TEJCUKOR-ÉRZÉKENYSÉG (LAKTÓZINTOLERANCIA) CSECSEMŐ-
ÉS GYERMEKKORBAN
Szándékosan írok
egy cím alatt e két betegségről, mégpedig azért, mert a köztudatban nem váltak ketté.
Azonban egyetlen dolog biztosan igaz mindkét betegségre: csecsemő- és
gyermekkorban, ha nem kezdik el idejében kezelni, mindkettő hiányállapothoz
vezet, illetve fejlődésben, növekedésben való visszamaradást okozhat.
Még mielőtt belefognék,
szeretném leszögezni, hogy a cikk olvasatán, vagy a tünetek ismeretében önszántából
senki se kezdjen el diétázni, gyermekét diétáztatni. Ahogy az alább látszani
fog, mind a (tehén)tejfehérje-allergia, mind a tejcukor-érzékenység komoly
éterendi változtatásokat igényel, így a diétás kezelés megkezdését az orvosi diagnózis
felállítása előzze meg! Indokolt ez azért is, mert az érintetteknek mellőzniük
kell nagyon sok, táplálkozás-élettanilag értékes nyersanyagot, így a
szakszerűtlenül összeállított étrend hiányállapothoz vezethet.
A tehéntej-allergia
A tehéntej-allergia
a gyermekkori táplálékallergiák közül a leggyakoribb. Kialakulásában több
tényező is szerepet jásztik, ilyen:
- az anyatej túl korai elhagyása;
- „a családi örökség”, ezt nevezik szaknyelven atópiás alkatnak;
- a környezeti tényezők és
- nem utolsó sorban azok, az élelmiszeripar által feldolgozott nyersanyagok, élelmiszerek rendszeres fogyasztása, amelyek rejtett formában tartalmazzák a tejfehérjét (pl. pékáruk, konzervek, kész zöldségkeverékek, panírozott termékek, felvágottak, édességek, kész fűszerkeverékek, ízesítőszerek stb.).
A tehéntej-allergia
lényege, hogy a szervezet idegennek tekinti a tej fehérjéinek valamelyikét és kórosan
reagál rá. A betegség tünetei rendkívül széles skálán mozognak, előfordulhatnak
kiütések, légzőszervi tünetek, gyakoriak a különböző gyomor-, bélrendszeri
panaszok: hascsikarás, hányás, hasmenés. Az idejében fel nem ismert, kezeletlen esetek testi és szellemi
fejlődésben való visszamaradáshoz vezethetnek.
Étrendi kezelés
A diétás kezelés az
úgynevezett eliminációs diétán alapul, ami azt jelenti, hogy a tehéntejet és
származékait teljesen ki kell zárni az étrendből. Így nem fogyasztható:
tehéntej, tejpor, tejsavó(por), joghurt, kefir, túró, tejföl, sajt, tejszín,
vaj, tej alapú margarin. Még nehezebbé teszi az étrend követését, hogy
tiltottak a fenti nyersanyagokat (akár rejtett formában) tartalmazó
élelmiszeripari termékek és készételek is. Az ún. keresztallergia elkerülése
végett mellőzni kell a borjú- és marhahús, és a kecske-, juhtejfogyasztást is. A
keresztreakció azt jelenti, hogy az emberi szervezet az allergénhez hasonló
tejfehérjéket is idegennek tartja, és ugyanúgy allergiás módon reagál rá.
Ha még anyatejes
csecsemőnél fordul elő tejallergia, a cél az, hogy a táplálás során lehetőleg
minél több anyatejet kapjon, hiszen az anyatej védőanyagai átjutnak a babába. A
szoptató anyának ki kell zárnia étrendjéből a tehéntejet és származékait, mivel
a tehéntej allergénjei kiválasztódnak az anyatejbe. Az édesanyánál ügyelni kell
arra, hogy a tejtermékek kizárása után, pótolni tudja – a szoptatás következtében
amúgy is megnövekedett – kalciumszükségletét. Ezt orvosával és dietetikusával
egyeztetve természetes úton magas kalciumtartalmú élelmiszerekkel és kalciummal
dúsított élelmiszerekkel tudja elérni, illetve amennyiben szükséges,
étrend-kiegészítőkkel.
Ha az anyatejes
táplálás nem lehetséges, nagymértékben (extenzíven) hidrolizált anyatejpótló
tápszerrel kell helyettesíteni.
A legújabb
ajánlások szerint a hozzátáplálás elkezdésével allergiás gyermekek esetén sem
szabad várni. Legkorábban négy hónapos korban lehet elkezdeni (tápszeres
babáknál), legkésőbb pedig fél éves korban el kell kezdeni (anyatejes babáknál),
méghozzá ugyanúgy, mint az egészséges gyermekeknél: a zöldség- és
gyümölcslevek, majd pépek bevezetésével. Ugyanekkor kezdődik a gabonafélékkel
való ismerkedés is, ideértve a gluténtartalmú gabonaféléket (búza, árpa, rozs,
zab).
Gyermekkorban –
csakúgy, mint felnőttkorban – a tejet kalciummal dúsított zabitallal vagy
rizsitallal pótolhatjuk, a tejfölt, tejszínt pedig zabkrémmel vagy rizskrémmel
helyettesíthetjük. Mind a rizsital, mind a rizskrém édeskés ízű, ezért inkább
édeskés ízű ételekhez adjuk (pl: müzli rizsitallal, sütőtökkrém leves).
Végezetül egy jó
hír a gyermekkorban jelentkező tejfehérje-allergiával kapcsolatban: a megfelelően
betartott diétával ezt az allergiát a gyermekek egy része „elnövi”.
Tejcukor-érzékenység
A betegség lényege,
hogy a tejcukrot (laktózt) bontó enzim, a laktáz teljesen hiányzik, vagy kisebb
mértékben termelődik. Ritkábban fordul elő veleszületetten, ilyenkor teljes
enzimhiányról van szó, a csecsemő még az anyatejet sem képes megemészteni. Gyakoribb,
hogy valaki betegség (fertőzés, cöliákia) következményeként lesz
tejcukor-érzékeny, előfordulhat, hogy csak átmeneti jelleggel.
A tejcukor-érzékenység
tünetei úgyszintén változatosak: lehetnek a bőrtünetek, legjellemzőbb a
puffadás és a hasmenés.
Étrendi kezelése
Diétás kezelését
tekintve jóval egyszerűbb, mint a tejfehérje allergia. Ebben az étrendben is
mellőzendők a tej, és tejtermékek, de a laktózmentes tej és tejtermékek
biztonsággal fogyaszthatók. Lényeges, hogy a laktózmentes tej és tejtermékek
rendszeres és megfelelő mennyiségű fogyasztása által biztosítható a fejlődő szervezet
számára adekvát kalciummennyiség. A növényi eredetű (rizsital, zabital, kókuszital,
mandulatej) fogyasztása nem elsődleges a laktózintolerancia étrendjében,
egyrészt jelentősen drágábbak, mint a laktózmentes tejterméketek, másrészt csak
dúsított formájukban tartalmaznak elegendő kalciumot, fehérjetartalmuk
biológiai értéke kisebb.
A tejcukor-érzékenyek
egy része jól tolerálja a kevesebb laktózt tartalmazó tejtermékeket: joghurtot,
kefirt, keményebb sajtokat. A még tolerálható tejcukor mennyiséget nevezik
egyéni toleranciaszintnek. Így a laktózérzékenyek egy része, egyéni tapasztalat
szerint, kellő odafigyeléssel ezekből a nyersanyagokból is válogathat.
Információ
Mindkét diéta
betartásának kulcsa, hogy az érintettekhez eljussanak azok az információk, melyek
alapján el tudják dönteni, hogy mely élelmiszerek fogyasztása veszélytelen. Hiteles
információt szolgáltat a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia
Adatbank (http://www.taplalekallergia.hu/)
honlapja és évente frissülő kiadványai, a vonatkozó civil szervezetek pl: Laktóz
Érzékenyek Társasága http://laktozerzekeny.org/. Érdemes az
élelmiszeripari cégek honlapjait is figyelemmel kísérni, ma már egyre
gyakrabban feltüntetik az allergén információkat úgynevezett allergén listák
formájában.
Összeállította: Szálka Brigitta, dietetikus
http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/immunology/allergy/food/tehentej-ket-hetes-korban?-144453.html#.T7biizdEBCM.facebook
VálaszTörlésMit szólsz ehhez a cikhez? Szerintem nagyon gáz, mert fél információkat oszt meg. Amit te is írtál nem választja ketté a fehérje, laktóz allergiát sem. És azt ajánlja adjunk a kicsiknek tehén tejet. Ennek egyébként milyen következményei lehetnek csecsemánél?
Hát, ez egy régi cikk (2010), ismeretlen forrásra hivatkozik (ezt úgy szeretem egyébként, amikor írnak egy tanulmány eredményéről, de hogy hol olvasható, elérhető a tanulmány, arról semmi). Igazából nem is értem a tanulmány interpretációját, akkor összesen gyak. 66 gyereket vizsgáltak? Nem túl nagy minta :) Mindenesetre én a jelenleg érvényes protokollt tartom alkalmazandónak. Két hetesen anyatej, ha lehet. Ha nem lehet, akkor megfelelő tápszer. :)
Törlés