2012. február 7., kedd

Syncumart szedő betegek étrendje

Tegnapi hír nem hír, de mégis. :)
Tegnap, a Nutrilab.hu megkeresésére egy újabb vendégírásom került ki a világba: étrendi ajánlások Syncumart szedő betegeknek.
Kis lélegzetű írások ezek, mégis nagyon tanulságosak számomra szakmailag. Pótolhatatlanok.
Ebben az esetben például nagyon érdekes volt, hogy az érdeklődő beteg azt az utasítást kapta kezelőorvosától, hogy semmiféle zöldséget-gyümölcsöt nem ehet (dióhéjban: Syncumar - trombózis hajlam esetén adott gyógyszer - K-vitamin felszívódást befolyásolja - a túl sok bevitt K-vitamin befolyásolja a Syncumar hatását - K vitamin zöldségekben, gyümölcsökben van főleg). Ráadásul ez a beteg spec. szereti a zöldséget és gyümölcsöt és nagyon szenved, plusz felugrott rá 20 kg az étrend miatt (is). Eszem ágában sincs senkinek a kezelőorvosával szembemenni, főleg így ismeretlenül és diplomátlanul, de szívesen dolgozom (-nék) együtt háziorvosokkal. Mert ha utánaolvas az ember, akárcsak laikusként, rögtön akad 1-1 cikk, amelyek azért felsorolnak 1-2 zöldéget, gyümölcsöt, amit lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthat a beteg, némelyeket pedig odafigyelve. Ha az orvos ismeri a beteg étrendjét, máris lehet kompromisszumot találni, hogy a betegnek ne kelljen a szükségesnél többet szenvednie.
A másik tanulsága ennek a cikknek, hogy milyen kevés forrás van (legalábbis magyarul) az élelmiszerek K-vitamin tartalmáról. Alapművünk, a Tápanyagtáblázat semmi infot nem tartalmaz a témában - ezt naaagy megdöbbenéssel vettem tudomásul. Nekiálltam a netet vadászni, kedves kolléganő ajánlásán keresztül jutottam el az United States Department of Agriculture (kvázi mezőgazd. min.) adatbázisához, ahol élelmiszerenként böngészhettem a K-vitamin tartalmakat (az adatbázis egyébként szerintem fantasztikus!). Így kicsit legalább meg voltam mentve, bár sajnos ezek az adatok gyakran nem voltak összhangban a magyar fellelhető adatokkal.
Mindenesetre megszületett a cikk, remélem olvasói hasznára lesz.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...