2011. december 12., hétfő

Első vendégszerzőnk - Szálka Brigitta dietetikus

Stílusfrissítés és változatosság - első vendégszerzőnk Szálka Brigitta dietetikus. Fogadjátok szeretettel, olvassátok figyelemmel. :)

Brigitta bemutatkozó sorai:

„Egyél ma jobban, hogy holnap egészséges maradj!”
American DieteticAssociation

Dietetikus és egészségtantanár vagyok, vendégszerzőként olvashattok a Babérlevél Tanoda honlapján. Jelenleg „GYES-es éveimet” töltöm a két Lányunkkal: Az itthon töltött évek leginkább a várandósság alatti táplálkozás, a hozzátáplálás szakterületéhez vezéreltek, de ugyanígy foglalkozom a különböző élethelyzetekhez, állapotokhoz, életkorokhoz és betegségekhez fűződő egyéni étrendi tanácsadással, étrendtervezéssel. 

A hozzám fordulók többsége kisebb-nagyobb fokú testtömeg-többlettel rendelkezik, illetve már kialakultak náluk az elhízás következményes betegségei (kettes típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, magas vérzsír értékek, köszvény, mozgásszervi betegségek stb.). Nagy öröm számomra, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy a fogyáshoz csodadiéták, speciális kapszulák helyett, élethosszig tartó kiegyensúlyozott, egyénre szabott és legfőképp betartható étrend vezet, amihez szakszerű dietetikusi segítséget kérnek. Ezáltal tartós fogyás érhető el, ill. a következményes betegségek állapota is javítható.Ugyanakkor találkozom olyanokkal, akik alapbetegségük következtében pl. pajzsmirigy-alulműködés miatt híznak el. Náluk természetesen az alapbetegség orvos által ellenőrzött gyógyszeres kezelése és az ehhez illeszkedő dietoterápia a fontos.

Az ételallergiában, intoleranciában vagy cöliákiában (lisztérzékenységben) szenvedőknek nemcsak az a lényeges, hogy segítsem őket a számukra fogyasztható nyersanyagok, élelmiszeripari termékek és a megfelelő konyhatechnológiai eljárások megtalálásában, hanem az is, hogy a sokszor nagyon szigorú étrendi megkötések mellett biztosítani tudják a szervezetük számára megfelelő energia- és tápanyagmennyiséget.

Kiemelt dietoterápiás figyelmet érdemelnek a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők és a daganatos betegek, hiszen náluk a megfelelő tápláltsági állapot biztosítása által érhető el betegségük és nem utolsó sorban közérzetük javulása. Ez rendszerint azt jelenti, hogy segíteni kell őket a betegség következtében elvesztett kilók visszanyerésében, élve – az orvos által felírt – tápszeres étrendi kiegészítéssel.


Brigitta elérhetősége: szalka.brigitta@gmail.com

Brigitta írásai a Babérlevél Tanoda honlapján:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...