2011. december 12., hétfő

Táplálkozási piramis kismamáknak


Ajánlott és tiltott gyümölcsök a várandósság alatt

Aki volt már várandós, vagy éppen az, tapasztalhatta, tapasztalhatja, milyen nehéz eligazodni a táplálkozással kapcsolatos információk áradatában. A klasszikusnak tekintendő kérdések megválaszolásában: azaz, hogy „mit szabad és mennyit szükséges enni”, sokat segít az idén nyáron megjelenő, kimondottan várandósoknak szóló táplálkozási piramis az osztrák Egészségügyi Minisztérium ajánlásában.


A piramis nagy értéke, hogy „az egészséges táplálkozás piramisából” indul ki, a várandósokra vonatkozó kiegészítéseket a jobb oldali „hozzátoldások” tartalmazzák. 
A piramis színezése a közlekedési lámpa színeinek megfelelő: zöld színnel jelöli azokat az élelmiszereket, amelyeknek naponta javasolt a fogyasztása,  sárgák és narancsszínűek a heti rendszerességgel fogyasztandó élelmiszerek. A piros színnel jelölteket tilos fogyasztani.

A zöldre színezett kockák nyersanyagaiból tehát naponta többször ajánlott fogyasztanunk, méghozzá annyi adagot, ahány kockát látunk belőlük.
  •  7 adag alkoholmentes folyadék (csapvíz, ásványvíz, cukrozatlan gyümölcstea, vízzel higított gyümölcslé), ez összesen 2 liter folyadékfogyasztást jelent naponta.
  •  4 adag zöldség + 2 adag gyümölcs fogyasztása ajánlott, ami nem azt jelenti, hogy hatszor kell zöldséget és gyümölcsöt ennünk, hanem 6 adagot kell magunkhoz vennünk a nap folyamán. Itt az ökölszabályt kell alkalmaznunk: 1 adag = 1 összeszorított ökölnyi mennyiség. Ezen a szinten külön felhívja az ajánlás a figyelmet arra, hogy a szezonális és a helyi terményeket részesítsük előnyben! Hiszen azok a termények tartalmazzák legtöbb tápanyagot, amelyeket legkevesebb ideig utaztatnak, tárolnak.
  • Gabonafélékből, gabonatermékekből (teljes őrlésű kenyér, tészta, rizs és a burgonya) 5 adag javasolt naponta (1 adag = 2 vékony szelet teljes őrlésű kenyér, 1 zsemle; 2–3 evőkanálnyi müzli vagy gabonapehely; 200–250 g kifőtt tészta; 150–180 g főtt vagy párolt rizs; 3–4 közepes burgonya).
  •  Tejtermékek közül megkülönböztet a piramis „sárga és fehér tejtermékeket”, ami persze, nem tudományos elkülönítést jelent, inkább gyakorlati csoportosítást. A soványabb, azaz fehér tejtermékekhez tartozik a sovány joghurt, a tej és a túró, ezekből 2 adagot javasol naponta (1 adag = 200 ml tej, 180–250 ml joghurt, 200 g túró) a várandósság negyedik hónapjától, amikor ténylegesen beindulnak a csontosodási folyamatok a babánál, további egy adag fehér tejtermék fogyasztása ajánlott. A „sárga tejtermékek” közé tartoznak a sajtok, amikből 1 adagnyi mennyiséget fogyasszunk (ez 50–60 grammnyi sajtnak felel meg).
  • Növényi olajokból 1–2 teáskanálnyi mennyiség ajánlott.



A sárga szinten a piramis heti fogyasztásra szóló javaslatokat tesz. 
E szerint:
  •  Heti 1–2 alkalommal együnk halat (1 adag = 150 g), túlzásba főleg a tengeri halak tekintetében nem szabad esnünk, hiszen azok nehézfémsókkal szennyeződhetnek. Heti 1–2 két adagra azonban szüksége van a szervezetnek, főleg a tengeri halak magas omega-3 zsírsav tartalma miatt, amely fontos szerepet játszik a baba idegsejtjeinek, illetve retinájának kialakulásakor.
  •  Sovány húsok heti 3 alkalommal szerepeljenek az étlapunkon, az összes heti húsfogyasztásuk 300–450 grammnyi mennyiség legyen.
  • Tojásból heti 3 darab ajánlott az egészséges táplálkozás alapelveinek megfelelően.

A narancssárga szinten a mérsékelt fogyasztásra javasolt nyersanyagok, ételek jelennek meg:
  •   A kifejezetten zsíros tejtermékeket (tejszínhab, tejföl, vaj) csak ételkészítéshez használunk, a főzés során „spórolósan” bánjunk velük.
  •   Zsíros, cukros ételeket, gyorséttermi ételeket csak alkalomszerűn fogyasszunk!


A tiltások közé tartoznak – a piramishoz tartozó kiegészítő brosúra alapján:
  •           az alkoholfogyasztás;
  •           a dohányzás;
  •           a nyers hús (medium steak, tatár bifsztek);
  •           nyers tej;
  •           nyers tojás vagy nyers tojást tartalmazó ételek (tiramisu, majonéz);
  •           hidegen füstölt halak (pl. füstölt lazac).

Az ajánlás kiegészítő magyarázata még külön kitér a koffein- és kávéfogyasztásra. Más ajánlásokkal egybehangzóan azt állítja, hogy 2(–3) könnyű kávé naponta beleférhet az étrendbe.

Remélem, hogy a fenti szemléletes piramissal és elemzésével hozzájárulhattam a várandósság étrendjével kapcsolatban felmerülő kérdések tisztázásához. :)

Minden Anyukának szép várandósságot kívánok!

Forrás: Die österreichische Ernährungspyramide für Schwangere, Bundesministerium für Gesundheit 2011

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...