2013. február 18., hétfő

Pizza Graham-liszttel

Mindenkit bátorítanék, aki még nem fogott bele, hogy készítse el otthon a saját pizzatésztáját. Mi spec. nem vagyunk nagy pizzafogyasztók, de nyilván a gyerekek nagyon szeretik, és ha az ember rálel a megfelelő receptre, akkor kifejezetten az egyszerű ebéd/vacsora kategóriába tartozik. Amióta van megbízható receptünk, azóta gyakrabban készítünk mi is pizzát. Ráadásul azt teszünk rá, amit mi szeretnénk, olyan ízben, ahogy mi szeretjük, lehet kisebb, lehet nagyobb, tudjuk, hogy milyen a mártás rajta (nálam mondjuk csak a paradicsomos a menő, a tejszínes nem), mi választjuk ki a sajtot stb. Szerintem ezek fontos előnyök. Ja és persze a srácokat is be lehet vonni a tésztakészítésbe és a pizzadíszítésbe is. Én Dolce Vita pizzatésztáját szoktam készíteni (aminek most nem lelem a neten a receptjét, de ugyanaz, mint a focacciájánál), de csak ma, csak most megosztom veletek Brigitta kolléganőm tésztáját, amely tartalmaz Graham-lisztet is (Graham-liszt a Magyar Élelmiszerkönyvben: "A búzára jellemző színű, megközelítően teljes kiőrlésű, széles szemcseméret-tartományban tartalmaz lisztet, továbbá nagyobb szemcseméretű héjrészeket (GL 200 Azonosító szám: MÉ 2-61/1/6 )."

Pizza Graham-liszttel

Sokat próbálkoztam teljesőrlésű kelt tésztákkal: kenyérrel, kaláccsal, süteményekkel. Mindezek közben arra jutottam, hogy a teljesőrlésű gabonafélékből készült ételek kapcsán két pólus „nyújtja a tésztát”. Egyrészt a teljesőrlésű tészta egészséges, hiszen az egész gabonaszemet tartalmazza, annak teljes vitamin-, ásványi anyag és rosttartalmával, míg a finomított gabonából készült termékeknél a gabona külső része a gyártási technológia során elvész. A teljesőrlésű gabonafélékből származó lisztek, gabonaőrlemények számos táplálkozás-élettanilag kedvező hatással bírnak. A magasabb rosttartalom lassítja a szénhidrátok felszívódását a szervezetben, így lassabb, egyenletesebb vércukor emelkedést eredményez. Ugyanezen az elven a rostok - megemlíteném közülük a gabonaszem héj részében található béta-glükánt - csökkentik a vastagbélben a koleszterin felszívódását. A teljesőrlésű gabonatermékek rendszeres fogyasztásával igazoltan csökken a kettes típusú cukorbetegség, a szív-és érrendszeri betegségek és a béldaganatok előfordulása. Ennek fényében a teljes őrlésű gabonafélék népszerűsítését több népegészségügyi mozgalom is zászlajára tűzte. De kizárólagosan a teljesőrlésű gabonát népszerűsítő egészségügyi kampánnyal csak a finn Healthgrain mozgalomnál találkoztam.
Másrészt, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a teljesőrlésű gabonából készült kelt tészták sosem lesznek olyan könnyedek, így aztán ha túl sok vagy csak tisztán teljesőrlésű lisztet használunk, akkor keletkeznek azok a nehéz, kemény, tömött tészták, amit csak igen elhivatott egészségtudatos emberek képesek elfogyasztani…
Tehát, ha nem szeretnénk, hogy elmenjen családtagjaink, hozzánk látogató vendégeink kedve az általunk felkínált ételektől, törekedjünk kompromisszumos megoldásra: a lisztnek csak egy kisebb hányada legyen teljesőrlésű, a nagyobbik része maradhat finomliszt. Idővel, egyéni tűrőképességnek megfelelően növelhető a teljesőrlésű liszt mennyisége, egyéni meglátásom szerint maximum a lisztmennyiség feléig.
Végezetül a pizza egészségtudatos újragondolása könnyű feladat, hiszen az igazi olasz pizza vékony, nem az a tipikus magyaros magas kelt tészta.

Hozzávalók (4 adag (2 db nagyobb vagy 4 db kicsi pizza))
- 250 g finom liszt
- 150 g Graham-liszt
- 200 ml langyos víz
- 6 evőkanál olíva olaj
- 1 csomag szárított élesztő vagy fél kocka (25 g) friss élesztő
- 1 kávéskanál konyhasó

Elkészítés:
1. Hagyományos módon kelt tésztát készítünk (kevés kézmeleg langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, a liszteket és a konyhasót egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a liszthez a felfuttatott élesztőt, az olajat és a maradék vizet, jól kidolgozzuk – ezt a műveletet végezhetjük kézzel vagy gépi habverő dagasztó részével is. A tésztát konyharuhával letakarva vagy kelesztő tálban hagyva kelni hagyjuk. Akkor jó a tészta, ha kétszeresére-háromszorosára lyukacsos szerkezetűre dagad). Ha van kenyérsütőnk, kelesztő-programon is keleszthetjük a tésztát (ez esetben a fenti sorrendben rakjuk a gépbe a hozzávalókat).
2. Liszttel meghintett munkalapra téve sodrófával vékonyra nyújtjuk a 2 vagy 4 felé osztott pizzatésztát.
3. Sütőlapra téve rákenjük a mártást és ráhelyezzük a feltétet.
4. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. (Ügyeljünk rá, hogy ne süssük túl, könnyen kiszárad! Abba hibába se essünk, hogy nagyon megpakoljuk feltéttel, különben elázik!)

Feltét variációk:

Paradicsomos mártás:
- 100 g paradicsomkonzerv
 - 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál oregano
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 kávéskanál rozmaring
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, a fokhagymát fokhagyma nyomón át belenyomjuk vagy apróra vágjuk, reszeljük. 

Sajtos feltét:
- paradicsomos mártás (ld. fent)
- 100 g Trappista sajt vagy vegyesen többféle sajt pl. Trappista, márványsajt, Edami, Ementali (energiaszegény étrendben light Trappista, mozzarella)

Sajtos-tonhalas-kukoricás feltét:
- paradicsomos mártás (ld. fent)
- 200 g tonhalkonzerv lecsepegtetve
- 1 citrom leve a tonhal lecsurgatásához
- 1 kisebb lila hagyma
- 40 g csemegekukorica
- 40 g Trappista sajt, energiaszegény étrendben light Trappista

Energia- és tápanyagtartalom a normál energiatartalmú/energiaszegény változat esetén (1 adag, azaz egy kicsi pizza vagy egy fél nagyobb):

Sajtos normál/Sajtos energiaszegény:
energia: 600 kcal/558 kcal
fehérje: 20 g/21 g
zsír: 24 g/19 g
szénhidrát: 73 g/74 g

Sajtos-tonhalas-kukoricás normál/Sajtos-tonhalas-kukoricás energiszegény:
energia: 685 kcal/664 kcal
fehérje: 29 g/29 g
zsír: 20 g/18 g
szénhidrát: 84 g/84 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...