2013. február 15., péntek

Lázasan

Kisfiam a múlt héten abszolválta a 3 napos lázat, ennek kapcsán jött az ötlet, hogy írjak erről is röviden - mit adjunk a lázas gyermeknek enni.
A háttérben zajló folyamatokról annyit érdemes tudni, hogy a lázhoz szükséges hőtermelés nagyon energiaigényes. Ha nem eszik a gyermek, akkor az energiát ehhez a tartalékaiból kell nyernie, már ha vannak neki. A kórokozók elleni küzdelemhez az energia mellett még (többek között) fehérjére van szüksége.
Általában jellemző a lázas gyermekekre, hogy nincs étvágyuk, ha esznek is, nem sokat egyszerre és sok időt töltenek alvással. Mit tehetünk mégis, hogy a lehető legnagyobb mértékben biztosítsuk a szükséges energia- és fehérje-mennyiséget?

Itt a nagy nap, amikor reggelire kenhetjük vastagon vajjal a kenyeret, legálisan növelhetjük a méz vagy cukor mennyiségét a teában. Válasszunk sovány felvágottakat reggelire, amelyek fehérjetartalma magas, zsírtartalma alacsony. Kitűnő szendvicsbetét a főtt tojás, kínáljunk mellé paradicsomot, vékonyra szeletelt, retket, kígyóuborkát. Kerüljük a fűszeres, füstölt, magas zsírtartalmú kolbászokat, szalámikat, szalonnát, mivel ezek nehezen emészthetőek, szükségtelen kihívások elé állítják az emésztőrendszert.
Ebédre főztehünk pl. csirkehús-részekből húslevest, tuningolhatjuk extra adag levesbetéttel. Bátran készítsünk főtt krumplit, párolt rizst, párolt zöldségeket, süthetünk kevés zsiradékban, nem túl fűszeresen csirke-, pulykahúst, vagy akár egyben sült fasírozottat sütőben. Magas energiatartalmúak a tésztaételek, készülhetnek olaszosan paradicsommártással, ha szereti a gyermek akkor sajttal vagy édes ízvilággal és most én se nézek szigorúan, ha kcsit több cukor kerül a mákra vagy a dióra. :)
Nem javaslom ebben az időszakban a bő zsírban sült ételeket - mint pl. sült krumpli, rántott husi, fasírtgombóc -, illetve a friss kelttésztákat - pl. aranygaluska, friss bukta, még meleg kenyér,
sőt, ebben az időszakban a pirított hagymás-paprikás alapú pörköltek, főzelékek sem a legjobb választások, mivel megterhelik az emésztőrendszert, feleslegesen fárasztva az így is keményen dolgozó szervezetet.

Ez az az élethelyzet, amikor én sem ragaszkodom a napi ötszöri étkezéshez, ilyenkor mehet az egésznapos csipegetés. Kínáljuk gyakran a gyermeket, ne várjunk arra, hogy majd ő szól, ha éhes. Készítsünk ki a pihenőhelye közelébe egy tálba kekszet, ne legyünk restek akár naponta többször is reszelni neki 1-1 almát, aminél ilyen esetben engedélyezem a mézzel való dúsítást :), válogassunk össze gyümölcsöket. Ne várjuk el, hogy egyszerre megeszik egy egész adaggal, kínáljunk gyakran. határozottan, de ne erőltessük. Ha a lázas időszakban mégis keveset eszik a gyermek (simán előfordul), akkor a láz elmúltával is tartsuk még fenn az energia- és fehérjedús étkezést, hogy visszapótolhassa tartalékait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...