2013. február 13., szerda

A fogszuvasodásról

Felkérést kaptam a témában, a cikk a NoSalty.hu-n jelent meg.

A fogszuvasodás megelőzésének étrendi lehetőségei

Helyes kisfiú fekete fogakkal. Ismerős a kép, ugye? Fontos tudatosítani a szülőkben és a gyerekekben is, hogy a tejfogak ápolása kibújásuktól fogva ugyanolyan fontos, mint a későbbi életkorokban a maradandó fogak gondozása.

A fogszuvasodás már egészen kis gyermekként gondot okozhat, az esztétikai probléma mellett fájdalom kísérheti és ronthatja a rágás minőségét és így az ételek emészthetőségét is. Ha ismert a családban a fogszuvasodásra való hajlam, akkor fokozottan figyeljünk kisgyermekünk fogainak ápolására. Tisztítsuk a tejfogakat rendszeresen, látogassuk évente a fogorvost, tanítsuk meg gyermekünknek a fogápolás csínját-bínját.

A fogszuvasodás kialakulásának egyik oka az étrendben keresendő. A fogak szuvasodásáért felelős mikroorgaizmusok az étellel, itallal bevitt egyes szénhidrátok lebontásával savakat termelnek, amelyek roncsolják a fogak felszínét, később állományát.

Szerintem a fogszuvasodás legjobb kezelése a megelőzés, amely részben fogápolási, részben étrendi kérdés. Íme néhány étrendi tipp a fogak egészségéért:

1) Ne itassuk gyermekünket rendszeresen cukrozott gyümölcslevekkel, teával, üdítővel, a fő ital gyermekkorban is a víz legyen.

2) Kerüljük a cukorkákat, nyalókát, csokoládét a napi étrendben, legyenek a különleges alkalmak részei.

3) Ne adjunk reggelire, uzsonnára tejdesszerteket, csokiszeleteket, cukrozott süteményeket, válasszuk inkább a friss szendvicseket, gyümölcsöket, joghurtokat, ez utóbbiakat lehetőleg natúr változatban.

4) A reggeli gabonapelyheknél kerüljük a magas hozzáadott cukortartalmúakat, keverjük inkább ki gyermkünk müzlijét magunk, a tálalásnál ne adjunk hozzá cukrot, édesítsük inkább gyümölccsel, gyümölcspürével.

5) Kisdedeknél ne pépesítsük az ételeket szükségtelenül hosszú ideig, a rágás erősíti a fogakat, az arc-, szájkörüli izmokat, segíti az ételek emésztését.

A fentiek mellett ne feledkezzünk meg a rendszeres fogmosásról sem! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...