2013. február 20., szerda

Gyümölcsök - Kívánságbörze 4.

FB-s kívánságbörzére érkezett a kérdés: Mikor kell gyümölcsöt enni? "Rendes" étel után, előtte, éhgyomorra? Jó-e reggel azzal kezdeni? 

Az talán már az eddigiekből is kiderült itt a blogon, hogy én eléggé gyümölcspárti vagyok. Úgyhogy a rövid válaszom: mindig. :)

Miért fogyasszunk gyümölcsöt:
1) a vitamintartalom miatt (vízben oldódó ill. a száraztermésűeknél a zsírban oldódóak a jellemzőek)
2) az élelmi rost tartalmuk miatt (vízben oldódó és vízben nem oldódó élelmi rost tartalommal is rendelkeznek)
3) könnyen emészthetőségük miatt
4) antioxidáns tartalmuk miatt
5) a változatosság biztosítása érdekében mind alapanyagban, mind elkészítési módban
6) a könnyen elérhetőségük miatt
7) a könnyű kezelésük, felhasználásuk miatt
8) és nem utolsó sorban azért, mert finomak.
+1 - személyes adalékom még, hogy én spec. lenyűgözve állok (városi lányként mondom) a természet ajándékai előtt, ami nyilván így nyálasnak hangzik, de egyébként tényleg így gondolom.  

Amit mindenképpen javasolnék: kisétkezésekre mindig legyen gyümölcs. Akár magában, akár turmixként, gyümölcsjoghurtként (amiben tényleg van gyümölcs), gyümölcsléként, akár valami rágható (pl. keksz, puffasztott gabonaszelet, zsemle, kifli) kíséretében, vagy müzlibe keverve. Ebédre mehet gyümölcsleves, gyümölcsmártás, desszertnek friss gyümölcs vagy gyümölcssaláta. Reggelire is mehet kísérőként vagy a mülibe keverve, gyümölcsléként, ki hogy szereti, kívánja, kinek mire van ideje.

Olyan szempontból, hogy az étkezés időpontjhához viszonyítva mikor együnk gyümölcsöt, nincsenek konkrétumok. A magas savtartalmú gyümölcsök fokozhatják az étvágyat, ha épp erre van szükségünk, társaságban, alkoholos aperitif helyett, akkor ezt is lehet. Ha desszertként fogyasztjuk, akkor nyilván az étkezés végén (a magyar szokások szerint legalábbis), kisétkezésre önállóan. A reggelt is kezdhetjük ezzel, de arra készüljünk, hogy a savasabb gyümölcsöknek nem biztos, hogy örül a gyomrunk az éjszakai pihenés után, de ez is alkati kérdés.

Pár szóban a gyümölcsök emésztéséről. Mivel jellemző rájuk a magas víztartalom (kivéve száraztermésűek), könnyen emészthetőek. Jellemző tápanyaguk a szénhidrát, amelynek emésztése már a szájban, a nyálban található enzimeknek köszönhetően megkezdődik és folytatódik a béltraktuson át. A vízben nem oldódó élelmi rostokat nem emésztjük meg, ők ezzel a tulajdonságukkal járulnak hozzá bélrendszerünk egészséges működéséhez. Gyakran találkozom azzal a nézettel, hogy a gyümölcs erjedésnek indul a gyomorban - ezzel nem igazán tudok azonosulni, mivel sem az emésztőrendszer működésének egésze, sem a gyomor működése nem egy statikus folyamat, már ha egy folyamat lehet egyáltalán statikus. Egy normálisan funkcionáló emésztőrendszerben a haladás folyamatos, a szájon át való beviteltől (a mesterséges táplálás irányába most nem mennék el) a székletként való ürítésig, a bevitt étellel "mindig történik valami", nem pihen, nem nyugszik, nem áll és nem is erjed. Emésztődik, ahogy kell.  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...