2013. február 13., szerda

A székrekedésről

Felkérést kaptam a témában, a cikk a NoSalty.hu-n jelent meg.

A székrekedésről.

Gyakori jelenség, mégsem beszélünk róla szívesen. Ha gyerekünk születik, akkor viszont gyakran aggódunk felőle. Mi ez? Bizony, a székrekedés.

Mi is a székrekedés? Hivatalosan a heti háromnál ritkább vagy nehéz, fájdalmas székletürítés. Számtalan oka lehet, amelyek közül az egyéni hajlam mellett a leggyakoribb ok a nem megfelelő táplálkozás. Mire figyeljünk, ha nehéz a dolgunk?

1) Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt! A zöldségek, gyümölcsök élelmi rost tartalma segíti a belek mozgását, táplálja a bélben élő baktérium-flórát, így segítve a bélrendszer egyensúlyát. Reggelihez, vacsorához együnk friss zöldséget nyersen, tízóraira, uzsonnára együnk gyümülcsöt, gyümölcssalátákat. Ebédre válasszuk a zöldségkrémleveseket, köretnek fogyasszunk párolt zöldséget vagy friss zöldségekből salátát. Napi 50-70 dkg gyümölcs, zöldség szerepeljen az étrendben!

2) Szintúgy bélflóránk támogatására keressük az élőflórás joghurtokat, kefíreket a boltok polcain! Igyunk reggelire, tízóraira 1-1- pohárral vagy készítsünk belőlük ízletes gyümölcsturmixokat!

3) Fogyasszunk magas rosttartalmú gabonapehelyből készült müzliket, müzliszeleteket. Joghurtunkba, kefírünkbe szórjunk búza vagy zabkorpát, illetve ezeket tehetjük gyümölcs vagy zöldségsalátánkra, turmixunkba is.

4) Igyunk napi 1,5-2 l folyadékot! Illesszük étrendünkbe a frissen préselt gyümölcsleveket, amelyek rosttartalma szintén pozitív hatású!

5) Kerüljük a székrekedést okozó ételeket, mint például a csokoládé, a kakaó, a banán!

6) Gyakran együnk keveset! Étkezzünk napi 4-6x, így nem terheljük túl szervezetünket, ugyanakkor folyamatos, kiegyensúlyozott munkát adunk neki.

+1) Mozogjunk rendszeresen, így javítva szervezetünk, beleink vérkeringését.

Ha székrekedésünk hosszabb ideig fennáll, mindenképpen forduljunk problémánkkal háziorvosunkhoz, gasztroenterológushoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...