2012. január 26., csütörtök

Testsúlymérés

Vajon mit is lehet erről a témáról írni?:) Igazából egy kontextusban szeretném a gondolataimat megosztani, ez pedig a testsúlymérés fogyókúrában (de adekvátak lehetnek testsúlynövelés célú étrend esetén is).

Fontos, hogy ha testsúlycsökkentő programba kezdünk, rendszeresen mérjük a testsúlyunkat. 

Fontos, hogy ne mérjük naponta vagy naponta ötször. :)
Próbáljuk meg elkerülni a mérleg-függőséget, ne stresszeljük magunkat feleslegesen. 


Mérjük hetente egyszer, lehetőleg azonos időpontban, még inkább lehetőleg ugyanazon a mérlegen. Belátható, hogy ha egyszer a szomszédnál, másszor a fitnessteremben mérjük meg magunkat, nem feltétlenül kapuk hiteles infot a testsúlyváltozásról. 

Szintén a pontosabb eredmény édekében, lehetőleg ruhátlanul méredzkedjünk. Nyilván ez otthon oldható meg leginkább. Az én javaslatom, hogy méredzkedjünk reggel (pl. hétvégén, amikor kevésbé kell rohanni), ébredés után, reggeli előtt. Ha testsúlycsökkentési projektben vagyunk, jegyezzük fel a hetente egyszer mért adatot és figyeljük a trendet.
Ne pánikoljunk, ha 1-1 alkalommal nincs változás, esetleg nőtt is a súly. A trend a lényeg, 3-4-5-6 hét, amiből már szerintem következtetést lehet levonni.

Mert mitől is függ a pillanatnyi testsúlyunk? Függ attól, hogy méredzkedés előtt ettünk-e. Ha reggel méredzkedünk, függhet attól is, hogy előző este (és éjjel?:) mennyit ettünk. Nőknél függhet a menstruációs ciklustól (esetleg a ciklus egyes szakaszaiban megnövekedhet a tárolt folyadék mennyisége a szervezetben), de akár függhet az időjárástól is, nekem pl. a nyári hőségben előfordul, hogy bevizesedik a bokám (hát, nem leszek már fiatalabb én sem :). 

Az ideális testsúlycsökkenés mértéke 0,5-1 kg/hét. Ne nagyon akarjunk ennél többet. A koplalás, a gyors eredményeket ígérő trendi diéták ritkán tarthatók fenn hosszútávon, ritkán hoznak tartós eredményt. A jojó effektusnak köszönhetően pedig akár nőhet is a testsúly egy-egy ilyen kampányt követően. Azt sem nehéz belátni szerintem, hogy 10-20 év alatt felhalmozott testsúlytöbbletet nem lehet 2-3 hónap alatt leadni. Nem lehet és nem is szabad.

Ha 4-6 hét diétázás után nincs mérhető eredmény, érdemes átgondolni az étrendet és neadjisten dietetikussal konzultálni. :) Én is tervezem majd, hogy klassz gyakorlati tanácsokkal látom el kedves olvasóimat a testsúlycsökkentés terén, de az általános, emailben, blogon átadott információk nem pótolhatják az egyéni konzultációt. 

Kép forrása: kecskefeszek.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...