(A fényképezőgépünk sajnos vendégségben maradt és még nem tért haza, de már nem várok tovább, míg hazaér, addig lesznek kép nélküli posztok. Rajta volt a kép erről az ételről is. Képzeljetek el muszakát. :)
Inkább rakott padlizsán, de csak azért, mert azt találtam, hogy muszaka recept is sokféle van, így én is összeállítottam egy kedvemre valót (mert pl. én nem nagyon szeretem a besamel mártást, így én egy enélküli verziót választottam).
Inkább rakott padlizsán, de csak azért, mert azt találtam, hogy muszaka recept is sokféle van, így én is összeállítottam egy kedvemre valót (mert pl. én nem nagyon szeretem a besamel mártást, így én egy enélküli verziót választottam).
Alapból mindenféle rakott ételt nagyon szeretek, és bár kicsit macerás az egyes összetevőket külön-külön előkészíteni, a színes sokízű kavalkád engem mindig kompenzál. Mondjuk a gyerekek nem mindig bírják türelemmel a hosszantartó konyhai tevékenységemet. Cserébe viszont jól szakaszolható, nem kell feltétlenül mindent egyszerre elkészíteni.
Hozzávalók (4 személyre):
700 g burgonya
500 g (nagyobb) padlizsán
400 g darált pulykahús (természetesen lehet sertés is)
300 g paradicsommártás (konzerv vagy dobozos vagy jelen esetben pl. házi)
30 g étolaj (lehet napraforgó-, oliva-)
100 g (1 közepes fej) vöröshagyma
100 g mozarella sajt (ez ízlés szerinti lehet több is és lehet másfajta is)
só, bors, fokhagyma, kakukkfű (és kinek mi még ízlés szerint)
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágom, két evőkanál olajon üvegesre párolom, hozzáadom a darált hús, sózom, borsozom és átsütöm. Én úgy szeretem, hogy szinte roppanósan szárazra pirítom a húst, egyikőnk sem szereti a nagy darált-husi kupacokat az ételben. :) Hozzáadom a paradicsommártást, a fokhagymát, kakukkfüvet, kinek mit. Átforralom, kicsit sűrítem, biztosra megyek, hogy a hús átsüljön.
Eközben a megtisztított burgonyát karikára vágom, sós vízben megfőzöm.
A padlizsán száras végét levágom, fél-1 cm-s karikákra vágom, sütőlappal bélelt tepsibe rakom a karikákat, sózom, borsozom, egy ek olivaolajjal megkenem, 10 perc alatt, 200 fokos sütőben átsütöm.
Ha minden készenáll, pakolom a kiolajozott hőálló edénybe: alulra a burgonyakarikák, rá pár szelet padlizsán, rá a darált húsos mártás, erre a maradék padlizsán és erre a mozarella sajt. Irány a sütő, 200 fokon, 20-25 perc, vagy amíg jónak látjuk. Egytálételként tálalom.
Tápanyagtartalom (1 adag)
energia: 529 kcal
fehérje: 32 g
zsír: 23 g
szénhidrát: 46 g
energia: 529 kcal
fehérje: 32 g
zsír: 23 g
szénhidrát: 46 g
Nagyon jól hangzik!
VálaszTörlés