2012. május 13., vasárnap

2012. május 19. - Food Revolution Day

Az talán már nyilvánvalóvá vált, hogy nagy Jamie Oliver rajongó vagyok. Van ennek persze szubjektív oldala is, imádom a brit angolt, a selypítését, a stílusát, a humorát. Néha ugyan kicsit túljátssza, de legalább valami olyasmit játszik túl, ami a sajátja.


Mindenesnetre objektíven meg méginkább fan vagyok, ennek fő oka pedig a food revolutionként elterjedt ideája, amelyre természetesen TV-műsorai is épülnek. 


Május 19. a Food Revolution Day - 2012-ben Magyarországon is. Én legeslegeslegnagyobb sajnálatomra későn eszméltem, pedig már hetekkel, hónapokkal ezelőtt szembejött a dátum, de szerencsére mások rajta voltak. 


Olvassátok a felhívást és a programokat. Aki tud, menjen. Jövőre én is beszállok. :) (Majd idénre is kitalálok valamit az aznapi kertipartira...:)




Stand up for real food – Szavazz Te is az igazira!

2012. május 19-én kerül először megrendezésre a Food Revolution Day, amit a Jamie Oliver Alapítvány azzal a céllal hozott létre, hogy inspirálja és ismeretekkel lássa el az embereket annak érdekében, hogy azok a világ minden táján kifejezhessék egyetértésüket és közösen kiállhassanak a valódi, feldolgozatlan ételek, élelmiszerek mellett, aminek következtében csökkenhet a helytelen táplálkozás okozta megbetegedések száma. Ennek a napnak keretében, a világon több tízezer ember fog részt venni olyan rendezvényeken, ahol segítséget és útmutatást kapnak ahhoz, hogy miként lehet megelőzni helyes ételválasztással a táplálkozásuk okozta betegségeket.
Május 19-ig bárki csatlakozhat önkéntesként a Food Revolution Day mozgalomhoz a www.foodrevolutionday.com oldalon keresztül: szervezhet vacsora-partyt vagy pikniket a családjának, barátainak, esetleg cégtulajdonosok, éttermek, iskolák segítségével nagyobb, a  helyi közösség számára is elérhető étvágygerjesztő programokat. Minden csatlakozott önkéntes azon dolgozik, hogy a helyes étkezéssel, ételválasztással kapcsolatos tudás eljuthasson a családokba, az iskolákba és a munkahelyekre. A Food Revolution mozgalom célja az, hogy az emberek a feldolgozatlan, lehetőleg helyi forrásból származó termékeket válasszák és a fiatal generáció ismét felfedezze a főzés okozta örömöket, lehetőségeket.
Ezzel kapcsolatosan egy petíciót is útnak indítottak, amit jelenleg közel 800.000 ember írt alá a világ minden tájáról, több híres személyiséget is beleértve (Jennifer Aniston, Kate Winslet).

Jelenleg 33 országban, 343 városban 221 nagyobb rendezvény és 321 vacsora-party kerül megrendezésre a május 19-i Food Revolution Napon – és ez a szám napról napra csak növekszik!


Magyar háttér: 
Erről a mozgalomról április elején értesült az interneten keresztül Povodör Judit, akit lenyűgözött az az összefogás és adni akarás, ami ezt az egész megmozdulást áthatja, s mivel már többször vett részt önkéntes munkákban, most is örömmel jelentkezett a felhívásra. 

Óriási meglepetésére Judit volt nem csak az egyetlen budapesti, de az egyetlen magyar jelentkező önkéntes is, így a gratulációk mellett azt a tanácsot kapta Jamie Oliver Kampányának vezetőjétől, hogy önkéntes csapat hiányában ne vállalja magára ezt a nagy feladatot, rendezzen inkább egy Food Revolution Vacsorát a barátai számára. Bár napokig gondolkodott azon, vajon képes lesz-e megbirkózni a feladattal, de aztán mégis úgy döntött, nincs mit veszíteni - s mivel teljesen azonosulni tudott a mozgalom céljaival, ki is szerette volna próbálni magát. Mára már egy tucat lelkes önkéntest sikerült összetoborozni a Food Revolution Hungary csapatához, akik segítenek a programok megszervezésében, lebonyolításában, valamint abban, hogy mások is értesülhessenek a megrendezésre kerülő programokról. Köszönjük!
Így május 19-én, az első Food Revolution Day világnapon Budapesten is több kisebb-nagyobb rendezvény, ingyenes nyílt nap, gyermekeknek és felnőtteknek szóló program várja majd az érdeklődőket. Ezekről a Food Revolution Hungary Facebook-os oldaláról, a csatlakozott partnerek, valamint a média által értesülhet majd a nagyközönség. Ezen kívül a legtöbb program a www.foodrevolutionday.com oldalon is megtalálható.

2012.május 19. - Food Revolvution Day budapesti programok:

1. Goodness Medical Fitness- és WellnessStúdió Food Revolution Day Nyílt Napot szervez, ahol a sportimádók egész nap ingyenesen látogathatják a jógaórákat, vehetnek részt dietetikai tanácsadáson, és próbálhatják ki az új X-Body speedtraining gépet. Ezen kívül ételkóstoló, a fenntartható gazdaságról és a lelassult anyagcsere tüneteiről, annak kezeléséről szóló szakmai előadás várja majd az érdeklődőket az Élő TiszaEgyesület és a Fat Free Testsúlycsökkentő Központ előadásában (Héder Évi ex-évfolyamtársam és jelenlegi kolléganőm előadásában :). Akik pedig a jógaórák között fel szeretnének frissülni, a Somerset Teahouse  felajánlásával a nap folyamán különleges zöld és fehér teákat kóstolhatnak.

2. Napos Oldal Vegetáriánus Étteremben önkéntesek fognak gyerekekkel szárított gyümölcsökből és magvakból  kókuszgolyókat készíteni, valamint az étterem séfje, Tóth László egy izgalmas workshop keretében készít majd el 3 egyszerű Food Revolution Ételt. Akik pedig kedvet éreznek egy kis főzéshez, elkészíthetik saját "Napraforgó krémjüket" , amihez az alapanyagokat és a fűszereket az étterem biztosítja -- ezen kívül délután 1-től a környezettudatos ételkészítésről lesz kerekasztal beszélgetés.

3. A NyersételAkadémia két programmal is csatlakozott a rendezvénysorozathoz: május 5-én, szombaton, tanácsadással egybekötött nyílt napot tartanak a budapesti központjukban, valamint május 19-én a 4. kerületi Szűcs Sándor Általános Iskolában egy családi nap keretében tartanak felvilágosító előadásokat a gyerekeknek. A Szűcs Sándor Általános Iskola igazgatósága nagy örömmel fogadta a Food Revolution Day koncepcióját – példaértékű a többi iskola számára, hogy ebben az iskolában minden évben rendeznek családi napot, aminek keretében egész nap az egészséges táplálkozásra és sportra nevelő programok várják a gyerekeket.

4.A Mannatural Ételbár kóstolóval egybekötött tortakészítő workshopokat szervez – aminek keretében 13:00, 15:00 és 17:00 órától a három legközkedveltebb nyers tortájukat fogják elkészíteni a finomságok kedvelőinek.

5.Somerset Teahouse ( Fény u.1.) 14:00,16:00 és 18:00 órától egy különlegesen összeállított teakóstoltatással várja majd az érdeklődőket. A teák kóstolása közben az édeklődők interaktív beszélgetés keretében ismerkedhetnek meg azok származásával, egészségügyi hatásaival.

6.Az Életkonyha gourmet nyers vegán ebédet szervez Noszvajon, a barlanglakásokban, s a Food Revolution Day keretében ingyenes előadással kedveskedik majd a résztvevőknek, ami az ehető, vadon termő növényekről, valamint a nyers étkezés szervezetre gyakorolt hatásairól szól majd.


7. A Fruccola étterem (V. Kristóf tér 3.) Happy Fruccola Day-el várja a gyerekeket és azok szüleit, akik animátorok által vezetett, játékos programok keretében ismerhetik meg a zöldségeket és a gyümölcsöket. A programok között szerepelni fog: csukott szemmel való zöldség- és gyümölcskóstolás, gyümölcssaláta készítés, házi gyümölcsjoghurt készítés, kitűző és Fruccola-Naptár készítése, vetélkedők és még sok egyéb.

8. A MoM Kulturális Központ szabadtéri színpadán  11:30-tól délután 4-ig kerül megrendezésre a Szemünk Fénye Családi Majális, mint a Food Revolution Budapest programsorozat legnagyobb rendezvénye. Itt főzőbemutatók, érdekes előadások, dietetikai tanácsadás, gyerekprogramok és vetélkedők várják majd az érdeklődő családokat. A rendezvény szponzorai a MoM Kulturális Központ és a Miele Magyarország Kft.
9. A napot pedig a Hősök Terén megrendezésre kerülő Food Revolution Day flash mob-al zárnánk, aminek részleteiről és szervezéséről a Felelős Gasztrohősök lelkes csapata gondoskodik majd.



Médiapartner: Kölyökbirodalom
Együttműködő és támogató partner: Dynamit Kft. 

Továbbra is várjuk azon szponzorok jelentkezését, akik szívesen támogatnának minket, Food Revolution Day önkénteseket a felmerülő költségek fedezésében (szóróanyagok nyomtatása, pólókészítés, hangosítás), valamint olyan fotósok jelentkezését, akik május 19-én segítenének megörökíteni az első budapesti Food Revolution Napot.

„Részemről ez a projekt egy álommal kezdődött: hogy hazánk is ott lehet a Food Revolution Day világtérképén. A legnagyobb öröm számomra, hogy a kezdeti nehézségek ellenére sikerült olyan önkénteseket megismernem, akikkel ezt tovább álmodhattuk és időnket nem sajnálva meg is valósítjuk a magyar emberek javára.”Povodör Judit, Food Revolution Day Budapest nagykövete


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...