2012. március 28., szerda

Esztétikum vs. egészség

Még egy kis túlsúly téma, tavasszal szerintem ez teljesen érthető. 
Szembejött az alábbi cikk a napokban a facebookon: Plusz kilók? Szeresd őket! A cím láttán egy kicsit fogtam a fejem, hogy esetleg egy olyan írásra lelek, amely arra propagál, hogy a túlsúlyos ember fogadja el magát úgy, ahogy van. De nem, illetve igen, de nem úgy. 
Mert nyilvánvaló alapvetés, hogy az ember fogadja el önmagát. Nem könnyű, szerintem ezt felnőtt fejjel mindenki tudja. És persze az is fontos, hogy önmagunkat fogadjuk el, ne egy képet, amilyennek gondoljuk magunkat. 

A poszt szerzője szerint a túsúlyos embereknek meg kell szeretniük a kilóikat, hogy aztán meg tudjanak szabadulni tőlük. Mert meg kellene. De, ahogy a szerző is írja, ne esztétikai okból, hanem egészségügyi okból.

A vékony ideális nőmodell divatjának egyik legnagyobb mellékhatása, hogy a túlsúlyt esztétikai szintre helyezi. Persze a női test (és most az egyszerűség kedvéért a nőkkel foglalkozom, úgyis minket izgat ez a kérdés leginkább :) mindig is esztétikai szinten lesz. Az már csak ízlés dolga, hogy kinek a lapos, kinek a gömbölyű, ehhez nem gondolom, hogy bárkinek is köze lenne vagy bárkinek is joga lenne ítélkezni. 

Visszakanyarodok.

Szóval a túlsúly, az elhízás NEM esztétikai kérdés. Nem szabad ezen a szinten kezelni. Nem azért kell a túlsúlytól megszabadulni, hogy jobban tetsszünk a világnak, hogy jobb vagy több pasink/csajunk legyen. 


A túlsúly betegség, számos visszafordíthatatlan következménnyel, szövődménnyel. Minél hosszabban élünk túlsúllyal (azaz minél korábban érjük el ezt az állapotot), annál hosszabban kell a szövődményekkel együtt élnünk (már ha együtt tud élni velük a szervezetünk). Az elhízott emberek jellemzően magas vérnyomással küzdenek, a felborult anyagcsere állapotok miatt könyebben alakul ki körükben a 2-es típusú cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavara, majd ezek következtében a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek akár stroke vagy infarktus formájában is jelentkezhetnek. A túlsúly megterheli az ízületeket, nehezítheti a tüdők szabad mozgását és így a légzést is, hatással van az epehólyag, a máj és a hasnyálmirigy működésére. Tudományosan igazolt kockázati tényezője számos daganatos betegségnek. 

Nem feltétlenül gondolom, hogy a fenti sorok sok meglepetést okoznak az olvasóknak. Remélem, hogy ma már úgy általában a nagyvilágnak sem. Mégis sok túlsúlyos ember gondolja úgy, hogy ő még a határokon belül van. Aztán amikor egymás után kapja belső szervei jelzéseit, hogy elég, akkor gyakran már csak a gyógyszeres terápia segít (na de ezt persze senki nem akarja "nem akarok életem végéig gyógyszert szedni" felkiáltással). 

Egyéni és össztársadalmi szinten is a leghatékonyabb megoldás a megelőzés. Első szinten az elhízás megelőzése (ld. kiegyensúlyozott táplálkozás gyermekkorban), ha már kialakult, akkor pedig annak felismerése és kezelése. Ha időben elkapjuk a folyamatot, akkor még viszonylag egyszerű is a recept: megfelelő étrend és megfelelő mozgás. Egyik oldalról persze ezek kivitelezése nem tűnik könnyűnek, ám amikor erre gondolunk, akkor gyorsan ugorjunk át a másik oldalra, és tekintsünk vissza 10 év távlatából, amikor már esetleg gyógyszert kell szednünk és nem nem érjük el az épp induló buszt.

Szabaduljunk meg a túlsúlytól, természetesen, ha lehet, képzett szakemberek segítségével.:) Mínusz kilókra fel!




Kép forrása: EcologyHealthCenter.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...