Kicsit mindig idegenkedve néztem az olasz konyhát vivő éttermek insalata capresejét,
szegény paradicsom- és mozarellakarikák ridegen egymásra fektetve. Ehelyett én
idehaza jól összekeverem őket. Veszek egy mozarella sajtot (egyben vagy
miniben), felszeletelem vagy összetépkedem. Hozzá félkarikázom a paradicsomot,
friss bazsalikomot és oreganót tépkedek rá, hozzáöntök egy evőkanál extra szűz
olívaolajat, összekeverem és már eszem is. Lehet előétel, de én - ezt a
mennyiséget - salátaként szoktam fogyasztani bármely étkezésre, valami jófajta
barnakenyérrel vagy teljes kiőrlésű kenyérrel. Ez az alap, turbózni lehet pl.
szárított paradicsommal, olajbogyóval.
Nagy paradicsomrajongó révén szezonban gyakran kerül az asztalomra. :)
Nagy paradicsomrajongó révén szezonban gyakran kerül az asztalomra. :)
Hozzávalók
(2 adag)
|
Mennyiség
|
Energia
(kcal)
|
Fehérje
(g)
|
Zsír
(g)
|
Szénhidrát
(g)
|
paradicsom
|
250 g
|
57,5
|
2,5
|
0,5
|
10
|
mozarella
sajt
|
100 g
|
242
|
17
|
19
|
0,7
|
extra szűz olívaolaj
|
10 g
|
92,8
|
0
|
10
|
0
|
oregano
|
+
|
-
|
-
|
-
|
-
|
bazsalikom
|
+
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Összesen
|
392,3
|
19,5
|
29,5
|
10,7
|
|
1 adag
|
196,15
|
9,75
|
14,75
|
5,35
|
ha az olivához keversz egy kis préselt foghagymát, még finomabb!
VálaszTörlésÍzlések és pofonok, nekem az a "ridegen egymásra rakott" változat jön be és kevés sót is használok hozzá, akárcsak az olaszok. Nem keverem össze, nem töröm szét. De nem bonyolítanám tovább sem - vagyis az oregánót is kihagyom belőle, pedig igen kedvelt fűszer az nálam is. A fokhagyma sem ide való. Az insalata Caprese attól különlegesen finom, hogy semmi más, mint a nyári paradicsom bazsalikommal felerősített, kiemelt íze uralja a semleges ízű, de harapható állagú mozzarellán. Ami nagyon fontos ennél az egyszerűségében lenyűgöző salátánál számomra: a jó minőségű (lehetőleg bivalytejből készült!) mozzarella, a jó minőségű, kemény, édes nyári paradicsom, és a jó minőségű, zöld és önmagában is ízes extra szűz olívaolaj. Mert egy ennyire egyszerű ételt nem lehet közepes alapanyogokból előállítani. A bazsalikomot tépjük, nem vágjuk. Hozzá friss, egy csöpp vajon, serpenyőben pirított (épp, csak a felületvastag e kapjon kérget és színt) fehér kenyeret eszek. Más hozzászólásom nincs - megjegyezve, hogy természetesen tiszteletbe tartva mindenki ízlését - a leírtak az enyémet tükrözik. Ez az étel egy kicsit költészet is, benne van a déli ember lelke: végtelenül egyszerű - nem akar sokat, nem akar jóllakatni, csak éppen megérint. De az az érintés mennyei. Ha jól csinálják: csak azt teszik bele, ami belevaló és csak azt, ami önmagában is tökéletes. Barátsággal: FGL
VálaszTörlés@palkó - jó ötlet, kirpóbálom! :)
VálaszTörlés@FGL - Üdv itt, köszönöm a hozzászólást!:) Teljesen megértem az ízlésedet :), alapból igazat adok. Mondjuk úgy akkor, hogy az én receptem egy alternatív, ellenben szerintem igen ízletes változat. :)
Kérdés akkor: Hol szerzel be itthon megfelelő minőségű Buffalát? Tippeket várok tőled és mindenkitől!