Első találkozásom a sütőzacskóval
átütő volt. Barátainknál ebédre kakukkfüves sült csirkecomb volt – mennyeien
zamatos, ropogós. Alig bírtam abbahagyni az evést. Korábban is hallottam már
jókat a sütőzacskóról, de ez a tapasztalat adta a végső lökést. Hamarosan be is
vásároltam, normál és extra méretet. Nagyjából mindenhol kapható, sajnos nem
olcsó mulatság, de nem is kell mindennap használni. Könnyen kezelhető, a „készletben”
jó esetben van zárókapocs is, de be lehet kötni a zacskót cérnával is.
A sütőzacskó egyik fő jó
tulajdonsága – amellett, hogy az étel ízét, aromáját intenzíven megőrzi –, hogy
zsiradék hozzáadása nélkül lehet benne sütni (persze az sem utolsó szempont,
hogy ha ügyesen bontjuk ki a végén a zacskót, akkor a tepsi teljesen tiszta
marad és nem kell mosogatni :). Természetesen lehet zsiradékot is használni, de
például fogyókúrás diétában előnyös, ha hozzáadott zsiradék nélkül készítjük az
ételt.
Alapvetően szeretem, ha vacsorára is meleg étel van,
jó érzés, ha valami egyszerű étel kerül az asztalra az iskolában, munkahelyen,
otthon megfáradt családtagok elé. Ilyen esetekre ideális, egyszerű meleg
vacsora – a sült csirkeszárny. Körete lehet saláta, kenyér, ha valakinek van
még ideje, lehet mellé párolt zöldség, párolt rizs, sült krumpli, burgonyapüré,
valami mártogatós stb.
A csirkeszárny ízesítésként nagyjából bármit elbír. Mézet, mustárt,
fűszeres joghurtot, zöldfűszereket – ízlés és otthoni készlet kérdése, bátran
el lehet engedni a fantáziát. Én most sűrített paradicsompürével és friss
kakukkfűvel készítettem.
Előnye még, hogy nem macerás étel, bátran magára lehet hagyni a sütőben,
így kiváló lehet vendégváró falatnak is, előételnek is.
Ezt az ételt 4 személyre 1 kg csirkeszárnyból készítettem. A szárnyakat
megmostam, az esetleges maradék tollfoszlányokat kihúzgáltam, papírtörlővel
letöröltem, tálba tettem. Egy kis konzervdoboz sűrített paradicsompürét
ráöntöttem, frissen szedett kakukkfűvel megszórtam, megsóztam, tálban
megforgattam, hogy nagyjából mindegyikre jusson paradicsompüré és
kakukkfűlevél. A sütőzacskót kinyitottam, tepsibe fektettem, a csirkeszárnyakat
a zacskóban szorosan egymás mellé tettem, a zacskót lezártam, 4–5-ször
késheggyel felül megszurkáltam. Előmelegített sütőben, alacsony hőfokon
(gázsütő 4-es fokozat – légkeverésesem nincsen :) több mint egy órát sütöttem.
Ha eszembe jut, a végén ki szoktam nyitni a zacskót, hogy jobban piruljon, de
igazából ezen nem nagyon múlik, jó sütőben lezárva is ropogósra sül a bőre.
Érdemes néha kukucskálni, mi a helyzet a húsokkal.
Ha kész, a zacskót felvágom, a szárnyakat tálra szedem, ha kisült valami
finomság belőlük, rájuk locsolom. A zacskót kidobom, a tiszta tepsit elteszem. :)
Frissen, forrón tálalom.
amikor tepsibe teszem a sütőzacskót öntök alá egy kis vizet, hogy még kevesebb macera legyen vele ha elkészül. próbáltuk már oldalassal, csirkecombbal, egész csirkével is, bevált mind.
VálaszTörlés