2011. szeptember 9., péntek

A dietetikus

Elsőéves dietetikus hallgatóként kórházi konyhán töltöttem a gyakorlatomat, többek között a cukrászüzemben kellett segítenem, sikerült is odaégetnem  ahogy a cukrászfiú megállapította: négerre sütnöm    vagy két tepsinyit a másnapi linzerkarikák tetejéből. Ez a cukrászfiú aposztrofált csak minket gyakornokokat „diabetikusnak. :)


A dietetikus  hosszabban: táplálkozástudományi szakember. 
Munkájának lényege a lehető legegyszerűbben megfogalmazva: segíteni az embereken, hogy egészségüket a táplálkozás, az étrend mint eszköz segítségével megőrizhessék, javíthassák. Fontos szerepet töltenek be a megelőzésben, az egészséges emberek tájékoztatásában, a kezelésben  egyes betegség(ek)ben szenvedő emberek életminőségének, egészségi állapotának javításában, a további romlás elkerülésében. 


A hatékony munka érdekében a dietetikus és páciense között lényegi elem a személyes kapcsolat, hiszen így biztosítható az egyén számára legmegfelelőbb étrend és életmód kialakítása.


A dietetikusoknak szerteágazó ismeretekkel kell rendelkezniük a legújabb táplálkozástudományi kutatási eredményekről, a forgalomban lévő alapanyagokról, számos receptet kell a fejükben tartaniuk vagy szükség esetén improvizálniuk, és az sem baj, hogy ha az alapvető élelmiszerek tápanyagtartalmához nem kell kinyitniuk a nagy, vaskos tápanyagtáblázat könyvet. Ismerniük kell számtalan betegség kezelési módjait, nem csak étrendi szempontból, és nem utolsó sorban tudniuk kell beszélni az emberekkel, meghallgatni őket, képesnek kell lenni a tudás megfelelő mennyiségű és szintű átadására és képesnek kell lenniük arra, hogy a pácienseknél elérjék – érdemes megpróbálniuk a javaslataik szerint élni.


Annak idején az első dietetikai szemináriumok egyikén a tanárnő így indított:


"Úgy készüljenek, hogy a táplálkozáshoz mindenki ért, és mindenki jobban, mint maguk." :)


PS: Ugyanez más szavakkal, bővebben a DiabetesOnline-on.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...