2011. október 6., csütörtök

Kence-ficék

Az eheti Zabszem foglalkozáson kence-ficéket készítettünk. Készült sárgarépás túrókrém, natúr és kevés sóval, céklás túrókrém almával és kevés sóval, illetve lógatott joghurtkrém – jobb nevet nem találtam rá. :) Használtunk túrót, ricottát (érdekes módon túró állagú volt, nem a krémes fajta), tejfölt és a joghurtkrémet. A végeredmények szerintem szépek lettek, a gyerekek is megkóstolták és ettek is belőlük, nekem kifejezetten ízlettek, az én kedvencem a natúr joghurtkrém volt. A túrókrémek alapreceptjei az Élelmezés c. folyóirat 2010/12. számából valók, a natúr joghurtkrém saját fejlesztés. :)


Sárgarépás túrókrém
Hozzávalók: 60 g túró, 20 g tisztított, reszelt sárgarépa, 20 g tejföl vagy natúr joghurt
A hozzávalókat tálban összekeverem. 




Céklás túrókrém

Hozzávalók: 60 g túró, 20 g tisztított, reszelt nyers cékla, 20 g tejföl vagy natúr joghurt
A hozzávalókat tálban összekeverem.


Mindkét túrókrém egyik változata lehet így natúr, a másik lehet
kevés sóval, harmadik almával, negyedik apróra vágott petrezselyem zölddel.






Joghurt-krém
Hozzávalók: 1 doboz natúr joghurt
A natúr joghurtot gézbe vagy pelenkába öntjük, a textilt összekötjük, hogy a joghurt ne folyjon ki belőle és egy fél napra vagy akár egy éjszakára edény fölött lógatjuk. Miután a savó kicsöpögött belőle, sűrű joghurtkrémet kapunk, amelyet így natúr vagy zöldfűszerekkel ízesítve használhatunk fel.
Kenyérre, pirítósra kenve, friss zöldségekkel fogyasztjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...