Dolce Vita könyvéből származik a recept, sajnos a blogján ezt konkrétan nem
leltem fel. A kelesztési időtől eltekintve gyorsan elkészíthető, kiváló
ropogtatnivaló akár kisétkezésre, akár partikra, sokféleképpen ízesíthető, de
amiért szerintem igazán klassz, hogy elkészítésébe a gyerekek könnyen
bevonhatók, a hagyományos „rúd” alakú végeredmények helyett akár perec, akár
csiga formájúra is alakíthatók, így még több szórakozást nyújthat a lelkes
konyhai segítőknek.
Hozzávalók:
400 g BL 80-as liszt (szupermarketekben általában kapható)
100 g durumliszt (szupermarketben, bioboltokban kapható)
1 cs (7 g) szárított élesztő
olívaolaj
3–3,5 dl meleg víz
só
1 ek méz
3 ek paradicsomszósz
2 gerezd fokhagyma
50 g olívabogyó (az eredeti receptben 100 g van, az én tésztám ennél többet
nem akart felvenni)
marék friss oregáno vagy kakukkfű
A lisztből, élesztőből, olívaolajból, vízből, mézből és sóból tésztát
gyúrunk, kézzel dagasztjuk, míg sima, gumiszerű lesz (kb. 10 perc). A tésztát letakarva,
meleg helyen kelesztjük, legalább 2 órát, majd gyúrjuk át, ezt követően kelesszük
még 1,5 órát, de akár többet is. Miután a tészta megkelt, fokozatosan keverjük
hozzá a paradicsomszószt, az olajbogyót, az apróra vágott fűszernövényeket és a
zúzott fokhagymát. Fontos, hogy kis adagokban adjuk a tésztához ezeket a
hozzávalókat, mivel nedvességtartalmuk miatt a tészta nehezen veszi fel őket és
nyúlóssá válik. Miközben adagoljuk ezeket a nedves hozzávalókat, folyamatosan
lisztezzük a tésztát (ehhez a művelethez én hagyományos BL55-ös búzalisztet
használtam). Mikor újra összeállt a tészta, készítsünk hosszúkás rudakat, kb.
20–30 cm hosszúakat és fél cm átmérőjűeket. A rudakat vagy ebben a formában
helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire vagy tekerjük fel csiga alakúra vagy formázzunk
belőlük perecet (illetve egyéb, tetszés szerinti alakzatot :). Előmelegített,
250 fokos sütőben (az én hagyomános sütőm 8-as fokozata is megfelelő volt) kb. 10 percig süssük, figyelve, hogy ne nagyon piruljon meg,
mert kiszárad. A végeredmény így is egy ropogós, szárazabb tészta lesz, ne
pizzatészta puhaságút várjunk. :)
Fogyaszthatjuk magában esetleg paradicsomos mártogatóssal, én legutóbb fokhagymás tejföllel kínáltam.
jól hangzik !! /nálunk, mivel ma jankusék szemészeten voltak itthon vannak a lányok, a fincsi rántott husi ebéd utánra most készül a linzer erőteljes janka segédlettel : )
VálaszTörléspalkó