2013. szeptember 18., szerda

Aszalt szilva

Valamiért mostanában rákattantam az aszalt szilvára és a diákcsemegére. Nálunk a kicsi nagy szilva-fan, frissen vagy aszalva, a nagy meg mondjuk így simán betolt hazafelé a suliból egy fél zacskónyi diákcsemegét. De vajon miért hívják diákcsemegének? Mindenesetre engem sem kellett félteni, bár a kalóriákat nem számoltam. :) Szerintem pl. ez egy kiváló uzsonna kombináció, energia, szénhidrát, rost, növényi zsiradékok, mi kell még?:) Gyerekeknek 100x jobb, mint bármely tejszelet. Persze csak ha nem allergiásak valamelyik összetevőre vagy túlsúlyosak.

Mindenesetre aszalt szilva. (A Diákcsemegét még alaposabb vizsgálatnak kell alávetnem.) Aszalás - gyümölcs tartósítás. Olvassuk el a címkét, ha nem mi magunk aszalunk, van olyan gyümölcs, amit cukroznak és semmiképpen ne keverjük össze az aszalt gyümölcsöt a kandírozott gyümölccsel. Az aszalás során a gyümölcs víztartalmát csökkentjük. Ki is magozzuk, vagy nem, mint legutóbb nekem a zacsiban több szilvánál is, de szerencsére óvatos voltam, fogam nem tört bele.
Mi szokott felmerülni az aszalt gyümölcsökkel kapcsolatban leggyakrabban? A magas energiatartalom. Az USDA adatai alapján 100 g szilva energiatartalma 46 kcal (víztartalma 87g), míg 100 g aszalt szilva energiatartalma 240 kcal (víztartalma 31g). Jé tényleg nagyobb az energiatartalma 100 g (!!!) aszalt szilvának. De nem feltétlenül egy db szilvának. Hiszen (szintén USDA adat) 100 g nyers szilva kb. 1,5 db, míg 100 g aszalt szilva kb. 10 db. Azaz, ha levetítjük egy db szilvára az energiatartalmat, akkor azt kapjuk, hogy 1 db nyers szilva energiatartalma kb. 30 kcal, 1 db aszalt szilva energiatartalma pedig 23 kcal. Nini! :)

Ezek az arányok általában jellemzőek az egyéb makrotápanyagokra is a kétféle termék esetében, vitaminok esetében a friss gyümölcs azért jellemzően jobban teljesít.

Tehát, ha megeszünk 10 db nyers szilvát (300 kcal) vagy 10 db aszalt szilvát (240 kcal) - közel ugyanott vagyunk. Azaz, amikor nincs friss szilva, bátran forduljunk az aszalt felé. :) Mondjuk most épp van. :) Kérdés, hogy melyiket könnyebb abbahagyni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...