2013. július 17., szerda

Górcső - Csökkentett szénhidrát tartalmú cipó


Kép forrása: Aranycipó pékség
A hétvégén betértünk a hozzánk legközelebb eső ALDI-ba, és mivel ez sincs igazán közel, csak most éppen útba esett, így nem vagyunk gyakori látogatók. Most épp ráértünk nézelődni, felmérni a termékkínálatot, és többek között beszereztem a pécsváradi Aranycipó pékség csökkentett szénhidráttartalmú cipóját, hogy megnézzem, megkóstoljam, megírjam.

A szénhidrátok sanyarú sorsáról már egy korábbi bejegyzésben írtam.
Amit kiemelnék lényegként a mostani bejegyzés szempontjából, hogy mind a "normál", mind a cukorbeteg, testsúlycsökkentési célzatú kiegyensúlyozott étrendekben a napi ajánlott szénhidrát mennyiség a napi energiabevitel 50-55%-a.  Ha valakinek az étrendjében ez az egyensúly megjelenik, akkor nincs igazán szükség csökkentett szénhidrát tartalmú termékekre.
Csakúgy, mint a korábban górcső alá vett csökkentett szénhidrát tartalmú termék, a pécsváradi Aranycipó pékség csökkentett szénhidrát tartalmú kenyere sem tekinthető alacsony energiatartalmú terméknek. Energia- és tápanyag értékei (/100 g)*:
Energia: 285 kcal , fehérje: 23,5 g, zsír: 16,8 g, szénhidrát: 6,1 g
Összehasonlításképpen, a fehér kenyér értékei (/100 g)**:
Energia: 255 kcal , fehérje: 8,3 g, zsír: 0,8 g, szénhidrát: 52,3 g
a Graham (teljes kiőrlésű lisztet is tartalmazó) kenyér adatai (/100 g)**:
Energia: 272 kcal , fehérje: 10,2 g, zsír: 1 g, szénhidrát: 54 g

Az adatokból jól látható, hogy - amint a címkéjén is olvasható - kimagasló a cipó fehérje tartalma, a hagyományos termékeknek mintegy 2-2,5x-ese. Ugyanakkor az is látszik - ezt nem emelték ki a címkén -, hogy a zsírtartalma is magas, 17x-ese a nem csökkentett szénhidrát tartalmú termékek vonatkozó értékének. A fenti tápanyag-arány eltolódás a vizsgált cipó összetevőinek köszönhető: ivóvíz, búzafehérje, szójaliszt, lenmag, szójatöret, napraforgómag, lenmag-sárga, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, szezámmag, almarost, étkezési búzakorpa, élesztő, szárított teljes kiőrlésű tönkölykovász (tönkölyliszt, ivóvíz), étkezési só, árpamaláta kivonat, fűszerek (koriander). A magasabb fehérje- és zsírtartalom a szójalisztből és az olajos magvakból származik.

A 300 g-os cipócskát kívülről gyakorlatilag teljesen beborítják az olajos magvak és a világosbarna, puha, az én szubjektív megítélésem szerint finom bélzetét is sűrűn tarkítják. A 300 g-os cipó 369 Ft volt, ami elég magas ár.

Összegzésként talán azt tartom legfontosabbnak kiemelni, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú termékek nem feltétlenül jelentenek alacsony energiatartalmat, azaz NEM jogosítanak fel pl. egy fogyni vágyót vagy egy cukorbeteget, hogy csak azért, mert alacsony a szénhidráttartalom, tetszés szerinti mennyiséget egyen a termékből. Érdekességnek klassz, finom is, az olajos magvak zsírsavtartalma élettanilag kedvező, ugyanakkor az árfekvés gondolom keveseknek teszi lehetővé rendszeres fogyasztását. Tehát, aki szeretné, szereti, bátran fogyassza, de ne várja el, hogy majd ettől fogyni fog, illetve ha valaki túlsúllyal, diabetesszel küzd ne érezze feltétlenül szükségesnek a csökkentett szénhidrát tartalmú termékek beszerzését. Ezek nélkül is kiváló, a cél elérését segítő étrendet lehet előállítani - lehetőleg szakember segítségét igénybe véve. :)

*- adatok forrása: termékcímke
** - adatok forrása: Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest 2006.

2 megjegyzés:

  1. Azon kívül, hogy a zsír kalória jobb energiaforrás lehet, mint a szénhidrát kalória (lásd például a ketogén diéta hasznos tulajdonsága a daganatok kezelése esetén), az említett cipó fehérje tartalma megfelel a hús fehérje tartalmával, így ökológiailag és, azoknak akiknek ez is fontos, erkölcsileg is, jó helyettesítő a húsnak.

    VálaszTörlés
  2. A cukorbetegek számára a szénhidrát mennyisége és minősége a lényeg, nem a zsírtartalom. Ugyanez igaz a fogyni vágyók esetében is. Ráadásul a magas zsírtartalom egyik következménye lehet, hogy az ember később lesz éhes, mint egy kevésbé zsíros cucctól, ez mellett pedig ezek a zsírok magvakból származnak, amelyek inkább az egészséges kategóriába tartoznak.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...