2012. április 25., szerda

Kérdezz! Felelek. - A cukorról

Mit javasolsz a fehér cukor helyettesítésére, ami egészséges, de nem szegényedünk el, ha azt veszem? És szeretjük az édes dolgokat.


Kevesebb fehér cukrot. :)
Mondhatnám, hogy a tréfát félretéve, de mégsem. :)

Miért tartják egészségtelennek a fehér cukrot?
Egyrészt, mert magas az energiatartalma (400 kcal/100 g), másrészt
mert 100%-ban szénhidrát, ami önmagában még nem lenne akkora probléma, ha ez a szénhidrát nem gyorsan felszívódó, a vércukorszintet gyorsan emelő, egyszerű szénhidrát lenne.
A mai ajánlások alapján az optimális energiaeloszlás: 50–55%
szénhidrát, 15–20% fehérje, max. 30% zsír. A napi energiabevitel maximum 10%-a származzon hozzáadott cukorból – beleértve a kristálycukrot, a cukrozott joghurtokat, tejtermékeket, túrókrémeket, túró rudit, krémtúrót, joghurtitalt, cukrozott rostos és szénsavas üdítőket, az édességeket és a péksüteményeket, kekszeket, mindent, amiben cukor van (adott esetben még a felvágottban is).
Egy átlagos, 2000 kcal-os étrend esetén ez az ajánlás max. 200 kcal
jelent, ami 50 g (lásd fent), azaz kb. 5 evőkanál kristálycukornak felel meg.
Ha valaki a reggeli kávéjába mondjuk 2 teáskanál cukrot tesz, akkor 1
evőkanál már meg is van.

Alternatívák:
1) Mesterséges édesítőszerek – aszpartam, aceszulfam-K, ciklamát,
szaccharin és társaik.
Ezek energiát nem adnak, ezért kiválóak pl. cukorbeteg étrendben.
Alkalmasak kávé, tea, ilyen-olyan krémek édesítésére, de ha pl. egy
sütit kell elkészíteni, akkor a cukor tömegét nem pótolják.
Nem cukorbeteg, nem elhízott egyén étrendjében alkalmazásuk
szükségtelen szerintem. Természetesen ha valaki 5–6 kanál cukorral
issza a reggeli presszóját, amiről nem tud lemondani, akkor használhat
mesterséges édesítőszereket.
Rákkeltő hatásuk erősen vitatott (nem bizonyított). Én azért sem
szeretem az ilyen tévhiteket, mert ha egy pillanatra is belegondolunk abba, hogy mondjuk egy cukorbeteg embernek milyen lehetőségei vannak ételei édesítésére, máris beláthatjuk, hogy mekkora felelőtlenség
valótlanságot állítani egy-egy speciális élelmiszerről.

2) Cukorpótlók – fruktóz, szorbit, xilit, mannit. Ezeknek van energia-
és szénhidráttartalmuk, ha valaki energiát, szénhidrátot
számolgat, ezeket be kell számítani.
A fentiek közül a xilit manapság egyre népszerűbb cukorpótló. Energia- (és szénhidrát-) tartalma alacsonyabb a cukorénál (240 kcal), ugyanakkor viszont árban több, mint tízszerese a kristálycukorénak (1 kg xilit 3700 Ft, 1 kg kristálycukor 300 Ft).
A cukorpótlókkal, köztük a xilittel kapcsolatban is azt gondolom, hogy
nem cukorbeteg és nem elhízott egyének étrendjébe illesztése nem
szükséges. A cukorpótlók tipikusan azok az élelmiszerek, amelyek
kevesebb cukor felhasználásával, fogyasztásával kiválthatók, anélkül,
hogy a pénztárcánkat különösebben megterhelnénk (sőt). Cukorbeteg és
elhízott betegek étrendjében lehet helyük, de ha a beteg anyagi
körülményei nem teszik lehetővé felhasználásukat, használatuk nem
kötelező.

Bővebben ezekről:

(A cikk születése óta a sztevia már engedélyezett édesítőszer lett az EU-ban, így hazánkban is.)

3) Nádcukor és társaik – fontos tudni róluk, hogy energiatartalmukban
és vércukorszint-emelő hatásukban nem különböznek a fehér cukortól.


Hogyan csökkentsük mégis a gyakorlatban a cukorfogyasztásunkat? Az én személyes javaslatom, visszatérve az elejére: fogyasszunk kevesebb cukrot. 
Próbáljuk meg teánkat, kávénkat kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül fogyasztani. Gyümölcsjoghurtunkat készítsük el magunk, használjunk kevés cukrot az édesítésükhöz. Üdítőitalok közül válasszuk a 100%-os, hozzáadott cukrot nem tartalmazó változatokat vagy készítsük el zöldség- és gyümölcsprésnedveinket mi magunk otthon. Almával, banánnal készítve hozzáadott cukor nélkül is édes italokat készíthetünk.
Harmadik fogásként, desszertként együnk gyümölcsöt. 
Reggelizőpelyheinket, müzlinket állítsuk össze magunk natúr gabonapelyhekből, olajos magvakból, aszalt gyümölcsökből. Ha bolti árut választunk, keressük a hozzáadott cukor, csoki nélkül készített termékeket.
Süteményeinket készítsük kevesebb cukorral. Nálam általános, hogy egy
adott receptnél mindig a megadottnál kevesebb cukrot használok,
kikísérletezve, hogy mi az a mennyiség, aminél még a sütemény állaga nem szenved kárt és jóízűen el is fogyasztható.
Érdemes próbálkozni, egészen meglepő eredmények is születhetnek,
gyakran akár a receptekben meghatározott cukor kétharmada, fele is
elég lehet.
Fogyasszunk ritkán édes sütőipari készítményeket. Ne legyen
mindennapos se a magunk, se gyermekeink étrendjében a csokis
croissant, a kakaóscsiga, a lekváros fánk és társaik.
Együnk ritkán édességet, csokoládét, gyermekeinknek ne adjunk
mindennap (akár többször is) túró rudit, tejszeletet, túrókrémet,
pudingokat stb.
Készítsünk otthon süteményt, tegyük a hétvégi ebéd utolsó fogásává és
ekkor viszont fogyasszuk el jóízűen.





2012. április 16., hétfő

Dalmát saláta

Annak idején, még a gyerekek előtt, barátainkkal minden nyáron lecsorogtunk Krk szigetére, Krk városába, egy fix kedvenc kempingbe, általában tele autókkal, sátorral vagy anélkül, hosszú hétvégére, éjszaka autózva, tengerért, hangulatért, tengeri kajáért.
Krk városa egyébként csudakklassz hely, bármikor vissza is térnék. Nagyfiammal is voltunk ott már kétszer, ez persze már egy kicsit más műfaj volt.

Ha arra járunk, sosem hagyjuk ki a gyönyörű régi belváros egyik központi éttermét, a templom tövében. Frangepán vagy Frankopán - őszintén szólva erre már nem emlékszem. Ott ettem életemben először és eddig kizárólagosan, egészen a mai napig Dalmát salátát. Rákerestem a neten, nem találtam rá, valószínűleg ez egy fantázianév lehetett az étteremben. Mindenesetre mángoldos, krumplis, fokhagymás salátát takar, amit én rendre a grillen sütött kalamárik mellé rendeltem, rögtön a feketekagyló tál után. :)

Hozzávalók (1 főre):
150 g burgonya
150 g mángold
8 g (1 ek) olivaolaj
só, bors, fokhagyma

Most egy pillanatra komolyan el kellett gondolkoznom azon, hogy hol is szereztem be a mángoldot. De aztán eszembe jutott. A múlt héten akkora mázlim volt, hogy kétszer is bejutottam egyedül a városba, első alkalommal a Vásárcsarnokban lófráltam, második alkalommal pedig a Fény utcai piacon. Nem bírok magammal, ha város, akkor piac, főleg így tavasszal.
Szóval a mángoldot a Vásárcsarnokban szereztem be. Itthon aztán leveleire szedtem, megmostam és a leveleit, ill. a zsenge szárát felcsíkoztam. 1 evőkanál olivaolajat felmelegítettem, beledobtam az apróra vágott fokhagymát, átforgattam, rá a mángold, só, bors ízlés szerint (én jó borsosan és jó fokhagymásan szeretem, úh. az én adagomba mindjárt 2 gerezd fokhagyma is került). Vizet nem adtam hozzá, kis lángon puhára pároltam-pirítottam az egyveleget, míg a levelek összefonnyadtak. Eközben megfőztem egy kockára vágott krumplit, óvatosan, hogy még kemény maradjon. Amikor elkészült a mángold rész, hozzádobtam a krumplikockákat és 1-2 fordulattal átkevertem, kicsit pirítottam. Fogyasztható frissen melegen de hidegen is, sült húsok, halak, tenger gyümölcsei mellé.

Tápanyagtartalom (1 adag)
energia: 251 kcal
fehérje: 6 g
zsír: 9 g
szénhidrát: 37 g



2012. április 9., hétfő

Húsvét 2012.

Majdnem lemaradok róla, de mégsem még így a délutánban. :)
Nálunk is Húsvét volt, családi jövés-menés kapcsán sonka-kalács-tojás szombat este vacsorára, tegnap nagyszülőknél tartottak jól minket, ma kb. örülünk, hogy élünk. :)

Kalács receptem barátnőmtől, elronthatatlan, ha valakinek még nincs meg A tuti recept, akkor ezt nagyon szívesen ajánlom. Gyakran készítem, kenyérsütő gép nélkül, háztartási kisgéppel keverve-dagasztva, meleg helyen kelesztve. A hatos fonás már kisujjból megy és mindig gyönyörű a végeredmény. :)






2012. április 3., kedd

Baba magazin 2012. március

Ezzel még elmaradásban voltam.
Kedvenc témámról beszéltünk - Kisdedek táplálkozása. Baba magazin, 2012. március - 88. oldaltól.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...