2012. október 11., csütörtök

Munkahelyi viszonyok

Most, hogy már negyedik hete újra dolgozom, kicsit elmélkednék a munkahelyi menza és étkezés témakörben.
Én egy nagy tucatirodaházban dolgozom a főváros belvárosában, azt gondolom, olyan menzai szolgáltatással, ami kb. átlagosnak tekinthető. Biztos van ennél borzalmasabb is, sokkal jobb talán nem sok, bár tény, hogy nem sok menzán fordultam meg az elmúlt években. A felhozatal sztenderd: kétféle menü és némi á la carte, a fix rántott sajt-rántott szelet-natúr csirkemell elemekkel. Itt nálunk a séf heti nemzeti konyhákat produkál – megítélésem szerint inkább kevesebb, mint több sikerrel. A fogyasztók körében a favorit itt is a menü (leves+főétel), mindig akad húsmentes is (amibe a múltkor valami baconos étel került besorolásra), és van reformétel, jelentsen ez bármit is (ma pl. csirkés padlizsán rakottas, tegnap orosz céklasaláta halfilével). Kapható 2–3 féle friss saláta – a „görög típusú” és a joghurtos uborka a sztenderdek, ma még Waldorf-saláta is volt. Kiegészítőnek kapható tortaszelet, natúr-, és gyüm. joghurt, rágcsálnivaló (pl. fokhagymás rúd), müzliszelet.

Az utóbbi években már sejtettem, hogy a tanácsadás egyik legnagyobb kihívása a munkahelyi viszonyok között fogyókúrás étrendet betartani kívánó páciens betanítása a megfelelő választásra. Mert ha az ember otthon étkezik, és netalántán még főzni is szeret, akkor könnyebb a pálya.
Viszont ha a tízórai/ebéd/uzsonna (ne adj isten még a reggeli is) a munkahelyi tartózkodás idejébe esik, akkor már nehezebb az alapelveket figyelemben tartani.

Amit mindenképpen javasolnék:

1. Ne hagyjuk ki a reggelit. Lehetőleg otthon reggelizzünk, ne útközben. Az otthoni reggeli szerintem kb. 5–10 perc plusz. Ha mégsem fér bele, mert annyira szeretünk az utolsó pillanatig aludni vagy annyira semmit sem tudunk enni reggel (azért én próbálkoznék vele :), akkor készítsünk szendvicset (kb. 2 perc, de akár este is bekészíthetjük), és vigyük magunkkal. Inkább a célban fogyasszuk el, mint útközben, bár őszintén szólva ez nekem sem mindig sikerül (mondjuk én 75 percet utazom reggel, addigra azért már tényleg éhen halnék. :)

2. Akármilyen csábító illatok is áradnak felénk, mondjunk bátran nemet az útközben ránk támadó Fornettinek, Princessnek és rokonaiknak. (Ha ráértek, böngésszetek körbe a Fornetti honlapján. Piros pont, hogy minden termékhez adott a tápanyagtartalom – és allergéninformáció! –, még egy kis kalkulátort is készítettek, hogy az elfogyasztott termékeket adott típusú fizikai tevékenységgel mennyi idő alatt dolgozzuk le. Ez mondjuk mint szemlélet pozitív, bár a termékek energiatartalma ettől még nem lesz kisebb.:) Megmondom őszintén, Fornettit sem szoktam gyakran vásárolni, de lehet, hogy most megteszem, hogy meg tudjam mutatni, mennyi is a 10 dkg (100g) barackos mini mondjuk (de ti is bemérethetitek!), ami 363 kcal. Nem kevés energia, megnézzük, hogy mennyi fér bele mennyiségben reggelinek/kisétkezésnek. Kell ennek a külön poszt, már látom. :) A Princess Pékség oldalán is fenn van a tápanyaginfo, onnan is vásárolok majd akkor (Végre! Legálisan! :)

3. Ne hagyjuk ki a kisétkezéseket sem. Ahogy nálunk is a menzán lehet kapni gyümölcsöt, joghurtot, puffasztott gabonaszeleteket, valószínűleg ezek más étkezdék kínálatában is fellelhetők. Ha azonban nem szeretnénk az éttermi profitot megfizetni, vásároljunk be előre, vigyük magunkkal ételeinket. Vegyünk 1–2 kiló nem romlandó gyümölcsöt minden hétre, vagy ha van a közelben zöldséges, ugorjunk be munkába menet. Betárazhatunk egy csomag Korpovit kekszet, puffasztott gabonaszeletet (nálam ezek a sztenderd szereplők), ha még tudatosabbak vagyunk, és ráérünk, készítsünk otthon kekszet, és vigyük azt magunkkal (mondjuk az már nem mindegy, hogy milyen kekszet készítünk otthon :). Vegyünk a boltban kefirt, joghurtot, készítsünk magunknak szendvicset (különösen, ha a reggelinket is a munkahelyen költjük el).
4. Szerintem az sem az ördögtől való, ha esetleg az ebédünket is magunkkal visszük, bár a meleg ebéd elfogyasztására nem minden munkahely biztosít teret. Ami viszont szerintem biztos, hogy így a havi étkezési költségeinket is leszoríthatjuk.

5. A legtöbb menza az á la carte választás esetén biztosít kisadagot. Válasszunk fél adag rizst, burgonyaköretet és mellé kiegészítő köretként friss salátát.

6. Lépjünk túl a hús+köret világon, és válasszuk a főzelékeket is hetente 2–3×, akár ezekből is féladagot kérve.

7. Ha túl tudunk lépni a menü kedvező árának csábításán, kicsit gondoljuk át, hogy közel hasonló összegből milyen egészségesebb kombinációt állíthatunk össze, akár a helyi menzán, akár a környező vendéglátóipari egységekben (nálunk pl. közel a Hummus-bár, amit már korábban említettem, és imádom az ételeiket, bármikor simán lecserélem a menzai kosztra).

8. Ne együnk mindennap desszertet, válasszunk mondjuk heti egy napot, amikor desszert is van, bár a személyes ízlésem tekintetében ezek a desszertek meg sem közelítik azt a minőséget, ízvilágot, amit otthon a hétvégén magunk produkálunk.
9. Az aktuális étlapot az étterem általában korábban nyilvánossá teszi. Nézzük meg a következő heti kínálatot, gondoljuk át, hogy melyik nap mit választanánk. Ne a menzán, éhesen, a hatalmas, színes, illatos kavalkádban hozzuk meg döntésünket, amikor az étvágy (és az emésztés kefalikus fázisa :) porig alázza racionalitásunkat.

10. Ne felejtsünk el inni. Nálunk ballonos tisztított vizet lehet vételezni korlátlan mennyiségben, de ha ilyesmi nem áll rendelkezésre, a büfében, boltban szénsavas üdítőitalok, energiaitalok, jegesteák, cukrozott gyümölcslevek helyett válasszuk az ásványvizet, 100%-os gyümölcslevet. Ha van kis konyha, igyunk gyümölcs- vagy zöldteát.

Ti milyen választásokkal szembesültök a munkahelyi étkezés során?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...