2012. október 18., csütörtök

Górcső - Fornetti ezmegaz

Akkor ahogy a minap ígértem, megvizsgáltam kicsit a Fornetti termékeket. Teljes incognitóban voltam, a Moszkva téri (jójó, tudom) pultnál kukkoltam, hogy hány db sütikét pakol be az árus a zacsiba és aztán mennyit mutat a mérleg. Mindezt szakadó esőben. Igazi Sherlock voltam.

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a fejemben lassan jegecesedő Górcső rovat célja nem a piszkálódás, hanem az objektív tájékoztatás, tényleg a magukért beszélő számokat szeretném itt szabadon engedni.

Szóval Fornetti.
Nem hiszem, hogy be kell mutatnom. Főváros, nagyváros, kisváros, még nálunk is van az egyik kisboltban. Erős illat, ezer íz, ezer forma, édes, sós, falatnyi, emberesebb, meleg - mi kell még a reggel/délután/este munkába/-ból rohanó uraknak és hölgyeknek. Na meg a fiataloknak, suli előtt-után-közben, bekapok pár falatot.

A Fornetti honlapja egyébként rendben van. Tényleg le a kalappal a tájékoztatás előtt. 
A menüben a Termékek fülre kattintva két lehetőség gördül le: Termékbemutató és Energiakalkulátor.
A Termékbemutatóra kattinva előttünk a hatalmas paletta. 
A kukkolásom adja meg az irányt, elsőre választom a Fornetti Mini csomagból a Barackos fornettit. Van, aki még nem kóstolta? :)
Egyedi terméksúly: 28-29 g. A pultban 10 dkg barackos 4 db-ot jelentett. Ez majdnem mindegy is már, a lényeg, hogy 3-4 db barackos mini fornetti párna 363 kcal, közel 6 g fehérje, közel 47 g szénhidrát és 17 g zsír (mondjuk ha ezen adatok alapján kiszámolom az energiaértéket, nekem kicsit magasabbra jön ki, de tényleg csak kicsit, úh. most ezen nem polemizálok. :). Aki kóstolta már ezt a barackos párnát, pontosan tudja, hogy 4 db az semmi. Az tényleg 4 falat. Ha el is verjük vele az éhségünket hazafelé a villamoson, nem kizárt, hogy hamarosan újra éhesek leszünk. Energiatartalomban azonban bőven meghaladja a normál (nem fogyókúrás) ajánlást: (nem fizikai munkát végző, közepesen aktív életet élő, krónikus betegségben nem szenvedő) nőknél kb. 200 kcal lenne egy kisétkezés energiaértéke, férfiaknál 250 kcal, gyerekeknél 170-200 kcal. 

Másik népszerű termékük a mini sajtos. Van tényleg bárki, aki még nem kóstolta?:) 
Ezek egyedi terméksúlya a honlap szerint 22-23 g, a pultban 5 db-t adtak 10 dkg-nak. Ami 387 kcal (!!), 9,5 g fehérje, közel 50 g szénhidrát és közel 17 g zsír. 
5 darab, 5 falat - közel 2x annyi kcal, mint ajánlott lenne, feltéve persze, ha kisétkezésre fogyasztjuk. Abba nem is szeretnék belegondolni, hogy valaki ezt ebédeli :).
 
Még egy gyors pillantás a zsírtartalomra: a fenti vizsgált termékek 100 grammjában (10 dkg) 17 g zsír van. A mostani tudományos ajánlás szerint, a napi energiabevitel max. 30%-a származzon zsírból. Ez 2000 kcal napi energiabevitel esetében 600 kcal-nyi zsírt jelent, ami 65 g/nap. Itt a 17 g zsír bevitelével a napi ajánlás negyedét elfogyaszthatjuk már egy kisétkezéssel. Ez bizony nem jó arány. :)
 
Harmadik kukkoltam a csirkés fornetti volt, de erről sajnos a honlapon nincs adat.:(
 
De ha mégsem bírunk magunkkal és egyszercsak azon kapjuk magunkat, hogy kék-narancssárga papírzacsiból csipegetjük az uzsonnánkat, akkor szaladjunk haza és nyissuk meg a Fornetti energiakalkulátorát és álljunk neki ledolgozni. :)
A 4 db barackos fornetti párnácskánkat pl. ledolgozhatjuk egy laza órányi fűnyírással, közel 4 órányi szellemi munkával vagy közel egy órányi padlómosással. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...