2012. június 6., szerda

Csontjaink egészségéért

Kicsi gyerekkorunktól kezdve folyamatosan hallhattuk szüleinktől, tanítónktól, hogy igyunk sok tejet, attól lesznek erősek a csontjaink.

Amellett, hogy a kalcium csontjaink fontos alkotórésze, szerepet tölt be izmaink működésében, az idegrendszeri ingerületátvitelben. A kalcium felszívódását, csontokba épülését hormonális folyamatok szabályozzák.

   1. Az emberi csontok életünk során folyamatosan átalakulnak, amely folyamathoz egész életünk során kalciumra van szükségünk.
   2. A gyermek- és fiatal felnőtt korban a nem kielégítő kalciumbevitel hozzájárulhat a felnőtt-, időskorban megjelenő csontritkuláshoz.
   3. A gyermekek napi kalcium szükséglete 800–1000 mg, a felnőtteké 1000 mg, a terhes, illetve szoptató édesanyáké 1200 mg, az időskorúaké 1200–1500 mg.
   4. Kalciumot elsősorban táplálékkal juttatunk a szervezetünkbe. A kalcium felszívódását, hasznosulását elősegíti a megfelelő D-vitamin bevitel/szintézis, a tejben, tejtermékekben található laktóz és a rendszeres fizikai aktivitás. A kalcium hasznosulását hátráltathatja a túlzott fehérje-, zsír- és foszforbevitel, a nem elegendő D-vitamin, és a mozgásszegény életmód, valamint a dohányzás.
   5. Fontosabb kalciumforrásaink (mg kalcium/100g): tehéntej (114), joghurt (120), kefir (120), tejföl (130), félzsíros tehéntúró (80), Ementáli, Pannónia sajt (800), Anikó sajt (600), Edami sajt (800), Trappista sajt (600), spenót (133), petrezselyem levél (245), dió (202), mandula (238), mák (968), mogyoró (290), szezámmag (975), banán (110).
   6. A természetes kalcium források mellett lehetőségünk van étrendünkbe kalciummal dúsított élelmiszereket is beilleszteni. Ezen élelmiszerek csomagolásán, címkéjén a gyártók feltüntetik a kalciummal dúsítást. Keressük a „kalciummal dúsítva”, „+Ca”, „plusz kalcium” feliratokat a csomagoláson. Jellemzően kalciummal dúsított termékek: reggeliző pelyhek, növényi eredetű tejpótló italok, -készítmények, tejtermékek, egyes felvágottak, gyümölcslevek, gyermekekre pozícionált élelmiszerek, édességek.
   7. Tehéntejfehérje-allergia, laktóz-intolerancia vagy egyéb a tej, tejtermékek fogyasztását kizáró anyagcserebetegség vagy akár vegán étrend esetén kalciumforrásként szolgálhatnak a növényi tejpótló italok, -készítmények) például szójatej, rizstej, zabtej, szójatejszín, zabtejszín stb.) kalciummal dúsított változatai.
   8. Orvosi javaslatra a megfelelő kalciumszint étrendkiegészítő készítményekkel is biztosítható.

Az írás megjelent: NoSalty.hu 2012.04.28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...